header.home link

Royal A-ware start in België met weidemelk als tweede melkstroom

6 mei 2022

Naast gangbare melk zal de zuivelverwerker Royal A-ware vanaf 1 juni 2022 ook weidemelk gaan ophalen in ons land. In de opstartfase zal een beperkt aantal melkveehouders weidemelk kunnen leveren. Het bedrijf is op zoek naar nieuwe leveranciers en wil het melkvolume de komende periode uitbouwen.

Lees meer over:
PERSBERICHT - Royal A-ware start in België met weidemelk

De Nederlandse zuivelverwerker timmert aan de weg in Vlaanderen. Begin april bereikte het bedrijf een akkoord met de curator van Hollebeekhoeve betreffende de overname van de zuivelverwerkingsinstallaties in Kruibeke. Hier wordt melk, yoghurt en platte kaas geproduceerd. Het is de derde verwerkingssite in Belgie voor het bedrijf, dat eerder al liet weten dat het een samenwerking met zuivelverwerker Olympia wil aangaan. Deze samenwerking is ter goedkeuring voorgelegd aan de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA).

“Weidemelk zal de basis vormen voor een deel van de zuivel die op de verschillende sites wordt geproduceerd. Hierdoor ontstaat de behoefte aan een tweede melkstroom: weidemelk”, laat het bedrijf weten. Voor het leveren van weidemelk zullen de eisen van Stichting Weidegang worden gehanteerd. MCC Vlaanderen zal worden aangesteld om hier toezicht op te houden.

De melkstroom moet in juni op gang komen, maar het aanvankelijke aanbod zou niet toereikend zijn. De Nederlandse zuivelverwerker is daarom op zoek naar geïnteresseerde melkveebedrijven. Zij stellen de boeren een weidemelkpremie van 1 euro per 100 liter in het vooruitzicht. Deze premie zal toegepast worden op leveringen van april t/m september 2022.

Weidemelk bij Milcobel

Met 1 euro per 100 liter zit het zuivelbedrijf iets hoger dan Milcobel. De Belgische zuivelcoöperatie betaalt haar leden 25 eurocent per 100 liter weidemelk. Ook Milcobel, dat sinds 2017 al weidemelk ophaalt, werkt volgens de vereisten van Stichting Weidegang. 985 melkveebedrijven zijn aangemeld als leverancier van weidemelk. Zij hebben 52.792 koeien in de wei lopen en produceren naar schatting 400 miljoen liter melk.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek