header.home link

Royal A-Ware neemt failliete Hollebeekhoeve over

6 april 2022

Het Nederlandse zuivelbedrijf Royal A-ware gaat de installaties van het failliete zuivelbedrijf Hollebeekhoeve uit het Oost-Vlaamse Kruibeke overnemen. Het heeft daarover een overeenkomst met de curator bereikt. Met deze nieuwe overname telt Royal A-ware nu drie productievestigingen in Vlaanderen.

Lees meer over:
hollebeekhoeve faillissement

Half maart vroeg zuivelverwerker nv Hollebeekhoeve het faillissement aan. Het bedrijf produceerde melk en yoghurt onder eigen merk en voor huismerken van supermarkten. De Hollebeekhoeve was onderdeel van de Groep Quirynen die in februari van vorig jaar nog in opspraak kwam omwille van mestfraude. De zuivelverwerker leverde zijn producten vooral aan de retail en slaagde er niet in om zijn sterk gestegen kosten door te rekenen.

In 2020 stond er al een verlies van 1,8 miljoen euro op het balanstotaal van het bedrijf. Dat zou volgens de Nederlandse Food&Agribusiness veroorzaakt zijn door het streven van de Hollebeekhoeve om als eerste zuivelbedrijf in België klimaatneutraal te worden. De verliezen liepen door de sterke stijgingen van energie- en andere productiekosten in 2021 alleen maar verder op.

Deze overname geeft groeikansen aan de huidige melkleveraars die het bedrijf al in België heeft en er ontstaat ook opnieuw ruimte voor nieuwe melkveehouders

Jan Anker - CEO Royal A-ware

De curatoren die werden aangesteld, mikten meteen op een snelle doorstart voor het bedrijf. Die komt er ook nu het Nederlandse zuivelbedrijf Royal A-ware een akkoord heeft bereikt met de curatoren. Het neemt de volledige infrastructuur van de zuivelfabriek die een capaciteit van 20 miljoen liter heeft, over. Het naastgelegen melkveebedrijf is niet failliet en blijft in handen van de familie Quirynen. Het personeel van het failliete zuivelbedrijf, 25 medewerkers in totaal, kan aan de slag blijven, zo garandeert Royal A-ware. Op die manier wil het Nederlandse zuivelbedrijf snel een herstart maken.

De overname van Hollebeekhoeve nv biedt volgens Royal A-ware de kans om “de groeiambitie in België te versnellen”. “Het past ook in onze strategie om klanten te bedienen met een zo breed mogelijk productassortiment”, zegt Jan Anker, CEO van het Nederlandse zuivelbedrijf. Hij wijst erop dat de uitbreiding ook groeikansen geeft aan de huidige melkleveraars die het bedrijf al heeft in België en dat er ook opnieuw ruimte ontstaat voor nieuwe melkveehouders.

Hollebeekhoeve assortiment

Sinds november 2021 produceert Royal A-ware melkpoeder in het Belgische Aalter nadat het de melkpoedertorens van FrieslandCampina overnam. Daar wordt gewerkt aan een forse uitbreiding van de capaciteit zodat hier uiteindelijk jaarlijks 40.000 ton melkpoeder en 40.000 ton room voor boterproductie geproduceerd kan worden. De melk die verwerkt wordt in Aalter haalt A-ware op bij melkveehouders uit de omliggende regio’s.

Daarnaast heeft Royal A-ware een vestiging in Merchtem. Hier worden verse room, slagroom, culinaire (kook)room, plant based room, ijs en milkshakemixen geproduceerd voor professionele eindgebruikers, zoals chocolatiers en industriële verwerkers.

Uitgelicht
Zuivelverwerker De Hollebeekhoeve uit Kruibeke is failliet verklaard. De zuivelverwerkers zien hun kosten exploderen, terwijl de contracten voor consumptiemelk met de supermar...
25 maart 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Food&Agribusiness

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek