REO Veiling gaat crisis te lijf met topkwaliteit

Op de REO Veiling in Roeselare voeren de witloof- en tomatentelers enkel nog Flandria-topkwaliteit aan. Tegelijkertijd wordt de kwaliteit van het witloof in de winkelrekken actief opgevolgd. Deze maatregelen moeten de consument overtuigen om streekeigen en dagverse zomergroenten te kopen. Van groenten dumpen is voorlopig nog geen sprake.
24 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Op de REO Veiling in Roeselare voeren de witloof- en tomatentelers enkel nog Flandria-topkwaliteit aan. Tegelijkertijd wordt de kwaliteit van het witloof in de winkelrekken actief opgevolgd. Deze maatregelen moeten de consument overtuigen om streekeigen en dagverse zomergroenten te kopen. Van groenten dumpen is voorlopig nog geen sprake, merkt Het Nieuwsblad op.

De REO Veiling boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een omzetstijging van twaalf procent in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Sinds april brokkelt dat groeicijfer geleidelijk af. "Zestig procent van ons assortiment gaat naar het buitenland. Overal in Europa zijn de oogstcondities uitstekend en bovendien beschermen enkele landen hun eigen markt", zegt REO-directeur Paul Demyttenaere.

Daardoor hebben de boeren en tuinders op dit ogenblik de verkoop in eigen land hard nodig om de handel enigszins op peil te houden. Samen met andere partners stapte de REO Veiling in drie initiatieven die de Vlaamse consument over de streep moeten trekken om lokale producten aan te kopen.

"Onze witloofproducenten beslisten om voorlopig alleen nog Flandria-topkwaliteit aan te bieden. Ook de tomatentelers passen deze strategie toe", zegt REO-voorzitster Rita Demaré, die zelf serresla produceert op een glastuinbouwbedrijf in Hooglede. Bij de serresla wordt op de REO Veiling momenteel het principe van de voorverkoop toegepast.

"In dit systeem oogst de teler morgen datgene wat de handelaar vandaag heeft gekocht. Dat is niet ideaal voor de prijsvorming, maar de veilingproducenten beseffen dat ze in moeilijke tijden een tandje moeten bijsteken. Negatieve verhalen over eventuele overschotten of braderen ten koste van kwaliteit zijn bijzonder kortzichtig en komen noch de sector noch de consument ten goede. Niet op korte en zeker niet op lange termijn", waarschuwt Demaré.

Aan het proefcentrum in Beitem vroeg de REO Veiling om de komende maanden de kwaliteit van witloof in de winkelrekken te monitoren. "Om de vier tot zes weken wordt verspreid in Vlaanderen het witloof beoordeeld op zowel verpakking, presentatie als algemene kwaliteit", zegt Demyttenaere. "Op basis daarvan zullen we verbeteringen voorstellen aan zowel de producent als de distributie".

Het gebeurt wel eens dat witloof groen verkleurt in de supermarkten. Dat fenomeen heeft te maken met de lichtsterkte in de zaak. "De aangewezen oplossing is het gebruik van andere verpakkingsfolie die reeds bestaat maar bij ons nauwelijks ingang gevonden heeft. Uiteraard moet alles nog beheersbaar blijven", besluit men op de REO Veiling.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek