Regionaal Landschap ziet ‘landschapsdeal’ als vereiste in bestuursakkoorden

Hoe teder Brel ook zong over zijn ‘vlakke land’, in het dichtbevolkte Vlaanderen staat ons kenmerkende landschap sterk onder druk. Daarom vragen de Regionale Landschappen en hun partners om de ‘landschapsdeal’ mee te nemen in bestuursakkoorden. Volgens de aanvragers zijn er diverse uitdagingen zoals bebouwing, klimaatverandering en een verlies aan biodiversiteit. Daarom vragen ze een nieuwe, structurele aanpak.

30 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 30 oktober 2023 17:53 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
Landschapsdeal_RLNH (c)-28.8eef0449

Het afgelopen jaar zijn er al grote stappen gezet in het landschap van Vlaanderen, zeggen de Regionale Landschappen. "Met de gebiedsdekkende werking van achttien regionale landschappen en de erkenning van negen Vlaamse parken heeft de Vlaamse overheid de basis gelegd voor het inbedden van de landschappen met een kwaliteitslabel", vertelt Bas Van der Veken, voorzitter van het Vlaams Overleg Regionale Landschappen. "Lokale, provinciale en Vlaamse overheden zorgen hier samen met het middenveld voor de basiskwaliteit. Nu is het tijd om de landschapsdeal op te nemen in de bestuursakkoorden. We moeten een structureel, efficiënt en innovatief landschapsbeheer verankeren op alle bestuursniveaus, lokaal, provinciaal en Vlaams."

Landschapsdeal

De landschapsdeal is de concretisering van het charter landschapsbeheer, “Sterke landschappen vragen kwaliteitsvol beheer en optimale samenwerking”, dat vorig jaar getekend werd door 50 overheden en middenveldorganisaties. De landschapsdeal doet aan alle overheden aanbevelingen en pleit onder meer voor een een gecoördineerde bottom-up opmaak van streekspecifieke beheervisies en actieplannen, een ondersteuning voor alle actoren die zich inzetten voor een kwaliteitsvol landschap in hun specifieke domein en beveelt ook aan hen samen te brengen. Ook beveelt het aan om het het reguliere beheer van het landschap, zowel de opmaak van de beheervisies als de actiegerichte beheerplannen te financieren.

Landbouwgebied

Volgens de voorzitter van het Vlaams Overleg Regionale Landschappen, kunnen de middelen voor landschapsinrichting ook nuttiger worden besteed. “Wat we vandaag zien is dat er behoorlijk wat middelen worden vrijgemaakt voor landschapsinrichting, maar voor het onderhoud van landschappen is dat minder.” Om dit te verwezenlijken, kijken de Regionale Landschappen ook naar landbouwgebied. “Minstens de helft van alle open ruimte valt daaronder”, zegt Van der Veken. “Ook daar willen we dus kijken hoe we landschapselementen zoals bomen, houtkanten, heggen, poelen,… kortweg alle groene en blauwe landschapselementen op een zo goed mogelijke manier kunnen beheren. De landbouwers en landbouworganisaties zijn hier dus ook onze partner.”

Hiervoor vragen de Regionale Landschappen om beroep te doen op landschapsbeheerders. “Deze beheerder is afhankelijk van de speler die op het type landschap actief is. Denk maar aan vrijwilligers, natuurgroepen, of agrobeheergroepen en landbouwers. En natuurlijk vragen we ook dat deze beheerders met de nodige financiering hun werk kunnen uitvoeren.”

Die verdere opvolging loopt het nu geregeld spaak, merkt Van der Veken op. “Neem nu het LOB, Loket onderhoud Buitengebied. Vandaag gebeuren die werken fragmentarisch via diverse projecten. Er wordt een plattelandssubsidie uitgeschreven voor een bepaald gebied of thema, maar na afloop loopt het weer plat. En zo hoort het natuurlijk niet. Je kan de hele tijd mooie zaken aanplanten op je grondgebied, maar als je het achteraf verloedert ben je niet goed bezig.

Sensibilisering

Sensibilisering en communicatie over het belang en de baten van kwaliteitsvolle landschappen is een andere belangrijke pijler van de landschapsdeal. "We proberen daarom iedereen te overtuigen van het belang van kwaliteitsvolle landschappen", aldus de voorzitter.

De concrete uitwerking, die zal echter voor de besturen zijn. “We hebben onze oproep bewust geen memorandum genoemd, maar het is niet toevallig dat we dit enkele maanden voor de verkiezingen lanceren”, zegt Van der Veken. “We hopen dat dit aan bod zal komen op alle bestuursniveaus.”

Vlaanderen sponsort boeren tot 20.000 euro voor natuurvriendelijke projecten
Uitgelicht
De Vlaamse overheid zoekt kandidaten voor het project ‘Landbouw-Natuur, op zoek naar een win-win’. Met deze oproep wil minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) af van de verme...
19 juni 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: RLNH

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek