Vlaanderen sponsort boeren tot 20.000 euro voor natuurvriendelijke projecten

De Vlaamse overheid zoekt kandidaten voor het project ‘Landbouw-Natuur, op zoek naar een win-win’. Met deze oproep wil minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) af van de vermeende tegenstellingen tussen natuurbeheerders en landbouwers.

19 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 19 juni 2023 16:40

De projectoproep ‘Landbouw-Natuur, op zoek naar een win-win’ heeft als doel initiatieven te ondersteunen die goed zijn voor zowel landbouw als natuur. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil hiermee een lans breken voor meer samenwerking tussen tussen natuurbeheerders en landbouwers. “Met deze projectoproep roepen we alle landbouwers, natuurbeheerders en verenigingen op om met hun projecten te bewijzen dat er niet alleen in Vlaanderen plaats is voor beiden, maar dat ze tot mooie resultaten kunnen komen als ze de handen in elkaar slaan”, zegt Demir.

Praktisch en voorbeeldig

Projecten die in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld melkveehouders die samen met natuurverenigingen of een regionaal landschap een weidevogelvriendelijk plan uitwerken voor hun bedrijf. Ook de economische inzet van hagen en houtkanten (bijvoorbeeld het benutten van houtsnippers) behoort tot de mogelijkheden.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie, is het belangrijk dat de projecten het goede voorbeeld geven en toepasbaar zijn op andere bedrijven. Concrete resultaten, praktische bruikbaarheid voor de landbouwers en samenwerking met partners zijn belangrijke selectiecriteria.

Organisaties, verenigingen en bedrijven hebben tot en met 5 oktober 2023 de tijd om een project in te dienen. De kandidaat-projecten mogen van start gaan vanaf 1 januari 2024 en lopen ten hoogste twee jaar. De maximale financiering vanuit de Vlaamse overheid bedraagt 20.000 euro per project. De organisatie die het project indient, moet minstens 25 procent van het totale bedrag zelf inbrengen. Er kunnen vier projecten gesubsidieerd worden.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Kobe Van Looveren voor Bioforum Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek