VLIF-steun voor boeren op weg naar duurzaam verdienmodel

Vanaf nu kunnen landbouwers die een duurzame ondernemingsstrategie willen opstarten of uitbouwen, steun aanvragen bij het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF). De Vlaamse regering wil zo landbouwers steunen die binnen de milieugebruiksruimte op zoek gaan naar een nieuwe toekomst waarbij een stabiel leefbaar inkomen hand in hand gaat met het realiseren van maatschappelijke doelstellingen.

2 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 2 november 2023 16:33 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

Binnen het huidige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) staat het ondernemerschap van de landbouwer centraal. "Het inzetten op een nieuwe duurzame ondernemingsstrategie kan voor sommige bedrijven een alternatief bieden op het huidige gangbare verdienmodel in de land- en tuinbouwsector", zegt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v). Hij wijst erop dat bedrijfsleiders ervoor kunnen kiezen om hun bedrijfsinkomen te differentiëren door een vernieuwend bedrijfsmodel uit te werken waarbij ze prijszetter kunnen worden. Daarnaast wordt ook gezocht naar een vernieuwende maatschappelijke rol van landbouw binnen de samenleving. Beide zaken zijn daarbij cruciaal: niet alleen moet het leiden tot een sterkere meerwaardecreatie, de duurzame ondernemingsstrategie moet ook een beperktere milieu- en klimaatimpact hebben.

Omdat daar kosten en risico’s aan verbonden zijn, wil de regering met deze maatregelen het inkomen van ondernemers stabiliseren. Zowel nieuwe bedrijven als bestaande bedrijven die hun activiteiten sterk aanpassen of uitbreiden met een nieuwe bedrijfsactiviteit, komen in aanmerking. Het kan hier gaan om het afbouwen van een bestaande bedrijfsactiviteit (reconversie), maar dat is niet noodzakelijk. Het is eveneens mogelijk om een steunaanvraag in te dienen wanneer men al (kleinschalig) gestart is om een andere weg in te slaan, maar waarbij de landbouwer die toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie wenst op te schalen.

Minister Brouns wil met deze maatregel landbouwers op weg helpen naar een duurzame switch. “Er wordt wel eens gesteld, ook door ons beleidsmakers, dat inzetten op andere verdienmodellen, de oplossing kan zijn voor landbouwbedrijven in de huidige context", zegt de minister. "Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik besef maar al te goed dat dit niet voor iedereen weggelegd is. Ik wil echter alle landbouwers ondersteunen die deze weg willen inslaan en dit zowel in hun zoektocht naar het ideale verdienmodel voor hun bedrijf en het opstellen van een bedrijfsplan. Daarnaast voorziet deze maatregel ook in een bijkomende ondersteuning naast de investeringssteun voor de uitrol van die duurzame toekomstgerichte ondernemingsstrategie”.

Forfaitaire premie

De steun wordt verleend onder de vorm van een forfaitaire premie en wordt uitbetaald na het uitvoeren van een bedrijfsplan. Het aanvraagformulier doet ook dienst als bedrijfsplan. Er wordt dus een sjabloon hiervoor ter beschikking gesteld. De activiteiten die deel uitmaken van het bedrijfsplan, kunnen zowel landbouwactiviteiten zijn, verbredingsactiviteiten als niet-landbouwactiviteiten voor zover de activiteiten plaatsvinden binnen het landbouwbedrijf. Na het uitvoeren van het bedrijfsplan moet het bedrijf voldoen aan de definitie van actieve landbouwer én behaalt het een verdiencapaciteit (factorinkomen) uit landbouwactiviteiten van minstens 7.500 euro.

De jury selecteert de beste bedrijfsplannen die gericht zijn op een duurzame ondernemingsstrategie op basis van een totaalscore op vier criteria. Criteria zijn de mate waarin het bedrijfsmodel van de nieuwe activiteiten duurzaam is, zowel op economisch, ecologisch als sociaal vlak, de mate waarin het bedrijfsmodel vernieuwend is voor Vlaanderen, de economische haalbaarheid en de algemene inhoudelijke kwaliteit van het bedrijfsplan. Voor ieder criterium apart en globaal moet een minimumscore behaald worden om geselecteerd te kunnen worden. In de handleiding wordt meer duiding gegeven. De huidige blokperiode loopt tot en met 31 januari 2024.

Resultaatgerichte subsidie

Het gaat om een resultaatgerichte subsidie. Het jaar vóór de betalingsaanvraag moet uit de weerhouden activiteiten van het bedrijfsplan een minimale omzet van 20.000 euro gegenereerd te worden opdat de forfaitaire steun van 20.000 euro uitbetaald kan worden. Als de omzet uit de weerhouden activiteiten van het bedrijfsplan minimaal 40.000 euro blijkt te bedragen, dan wordt de steun zelfs verhoogd tot 40.000 euro. Aangezien het een forfaitair steunbedrag is kan deze ook gecombineerd worden met een subsidie voor het opmaken van een bedrijfsplan en investeringssteun voor de investeringen die noodzakelijk zijn om het bedrijfsplan te realiseren.

Overheid steunt landbouwers bij aanleg bufferstroken
Uitgelicht
Het najaar is aangebroken, het ideale moment voor landbouwers om na te denken over de aanleg van bufferstroken. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) biedt financiële ste...
26 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek