Overheid steunt landbouwers bij aanleg bufferstroken

Het najaar is aangebroken, het ideale moment voor landbouwers om na te denken over de aanleg van bufferstroken. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) biedt financiële steun aan al wie zulke stroken aanlegt via de ecoregeling, mits enkele voorwaarden. Zo mag op deze stroken niet bemest worden en geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. De verschillende types bufferstroken binnen de ecoregeling hebben tot doel om nadelige effecten van erosie te vermijden, kwetsbare landschapselementen waaronder ook waterlopen te beschermen en de biodiversiteit te verhogen.

26 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 26 oktober 2023 19:06 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

Bufferstroken kunnen worden aangelegd langs bouwlandpercelen met een grasmengsel (in het kader van erosiebestrijding of ter bescherming van kwetsbare landschapselementen) of met een graskruidenmengsel of bloemenmengsel. Vanaf 2024 (onder voorbehoud) kunnen de bufferstroken met graskruidenmengsel en bloemenmengsel ook aangelegd worden langs blijvende teelten.

Wie een bufferstrook wil aanleggen volgens de regels van de kunst, moet aan enkele voorwaarden voldoen. Zo is bemesting, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en begrazing op deze percelen niet toegelaten. De oppervlakte van de bufferstrook moet ook steeds kleiner zijn dan de oppervlakte van het aangrenzende perceel. Ook moet de landbouwer zowel het aangrenzende perceel als de bufferstrook het volledige kalenderjaar in gebruik hebben en moeten de stroken overigens minstens één keer per jaar gemaaid worden. Het maaisel mag afgevoerd worden.

Is een bufferstrook dus een slimme bedrijfskeuze? "Een landbouwer die een bufferstrook aanlegt, heeft uiteraard minder opbrengst", zegt woordvoerder Bart Merckaert van het Departement Landbouw en Visserij. "Daarom voorzien we steunmaatregelen, om de opbrengstvermindering te compenseren. Wie een bufferstrook wil inzaaien, doet dit best nu gezien ze in het najaar van 2023 dienen aangelegd te worden (met uitzondering van bloemenmengsel). De ecoregeling kan ook aangevraagd worden voor al eerder aangelegde bufferstroken. De aanvraag voor steunmaatregelen doe je dan via de Verzamelaanvraag 2024."

De steun voor bufferstroken varieert van 945 euro per hectare voor een grasbufferstrook langs waterlopen, tot 1745 euro per hectare voor een bufferstrook met bloemenmengsel. "Bufferstroken moet je aanhouden tot 31 december van het lopende jaar", zegt Merckaert. "We voorzien een uitzondering voor de inzaai van winterteelt in het najaar of wanneer de strook opnieuw wordt aangelegd."

"Deze regeling speelt in op de rol voor landbouwers als landschapsbeheerder. Een grasbufferstrook langs waterlopen is bijvoorbeeld interessant om de afstroom van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen te vermijden. Graskruiden en bloemenstroken zijn dan weer goed voor de biodiversiteit. Daarom vinden we het in het eerste jaar van het GLB interessant om onze ecoregelingen in de kijker te zetten, zodat landbouwers de juiste keuze kunnen maken."

Bufferstroken waarop een ecoregeling wordt afgesloten, kunnen niet gebruikt worden voor de invulling van het niet-productieve areaal binnen de conditionaliteit.

Landbouwers kunnen de juiste voorwaarden terugvinden in de infofiche over de ecoregeling bufferstrook.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek