Niet-productief areaal weer verplicht in 2024

Het Departement Landbouw en Visserij herinnert landbouwers aan de verplichting tot niet-productief areaal (NPE) voor het teeltplan 2024. Tijdens campagne 2023 was het uitzonderlijk toegestaan om toch aan voedselproductie te doen op een perceel braakliggend land, maar dat is volgend jaar niet meer het geval.

9 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 9 oktober 2023 17:24
Lees meer over:

Niet-productief areaal (NPE) is een areaal dat niet geoogst wordt, dat niet bemest wordt en waarop tijdens de aanhoudperiode van de vanggewassen geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden. Landbouwers moeten minstens vier procent van hun bouwland als niet-productief areaal aan te houden. Men kan ook kiezen om slechts drie procent van het bouwland aan te houden als niet-productief areaal. In dat geval vult men tot minstens zeven procent van het bouwland aan met vanggewas.

Tijdens de aanhoudperiode van het vanggewas is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen niet toegestaan. De lijst van vanggewassen en de aanhoudperiodes stemmen overeen met deze van de mestwetgeving. Er is een wegingsfactor van toepassing: zo telt de oppervlakte vanggewas slechts voor 30 procent mee. Eén hectare vanggewas telt dus slechts mee als 0.30 hectare.

Landbouwers met minder dan tien hectare bouwland zijn niet vrijgesteld van deze regeling.

Volgende elementen komen in aanmerking als NPE:

•             houtkanten (maximaal 10 meter breed)

•             groep van bomen (maximale oppervlakte van 0,30 hectare)

•             hagen en heggen (minder dan twee meter breed)

•             bomenrijen (minstens drie bomen in één rij geplant met maximaal twintig meter tussen de stammen)

•             sloten (zonder betonnen wanden en die minstens twee en maximum zes meter breed zijn)

•             één-meter-teeltvrije strook langs oppervlaktewaterlichamen (inclusief waterlopen)

•             akkerranden en bufferstroken

•             poelen (maximale oppervlakte van 0,10 hectare)

•             braakliggend land

Voor deze elementen zijn omzetting- en wegingsfactoren van toepassing. Zo telt een bufferstrook met een oppervlakte van 50 m² mee voor 75 m² in de berekening. Enkel houtkanten, groepen van bomen, hagen en heggen, bomenrijen, sloten, één meter teeltvrije stroken, akkerranden en bufferstroken en poelen die grenzen aan of aanwezig zijn op een perceel bouwland, tellen mee. Men moet deze percelen in gebruik hebben voor de hoofdteelt in de verzamelaanvraag van 2024. De één-meter teeltvrije strook en de sloten worden automatisch gedetecteerd.

Voor de aan te houden niet-productieve elementen en arealen, die men gebruikt in het kader van conditionaliteit, kan men geen beroep doen op de ecoregelingen voor bufferstroken en ecoteelten.

Voor de aanleg van de kleine landschapselementen kan men steun aanvragen bij het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds VLIF.

Seed@bel: “Laat teelt van eiwithoudende gewassen toe op niet-productief areaal”
Uitgelicht
Om eiwithoudende gewassen meer ingang te laten vinden in de teeltplannen van Vlaamse landbouwers, zou het verplichte niet-productief areaal moeten gebruikt kunnen worden voor...
28 augustus 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek