Records op wereldwijde rundvleesmarkten, ook goede vooruitzichten in Vlaanderen
AnalyseDe wereldwijde rundvleesmarkt was in de eerste helft van 2024 sterker dan de analisten van de Nederlandse Rabobank hadden verwacht. Brazilië had een recordproductie en -export in het tweede kwartaal, China had een recordvolume aan import in het eerste halfjaar, de productievolumes in de Verenigde Staten waren hoger dan verwacht en de prijzen in Europa bleven opmerkelijk sterk. Ook in Vlaanderen spreken vleesveehouders van een goede conjunctuur en zijn hoopvol over de ooit zo somber ogende toekomst.
“Sinds corona zijn de rundvleesprijzen relatief goed en is een fors post-coronaverval uitgebleven”, vertelt Joris Coenen, marketingverantwoordelijke van Belgium Meat Office (BMO). Coenen wijt de goede conjunctuur aan het teruglopen van de veestapel. Statistieken van het Vlaams Agentschap Landbouw en Zeevisserij tonen aan dat de veestapel sinds 2012 gedaald is met 7,8 procent tot 2,24 miljoen dieren runderen in 2023.
“Een gebrek aan opvolging is één van de voornaamste redenen waarom de vleesveehouderij in Vlaanderen krimpt”, vertelt Coenen. “Daarmee is er een nieuw evenwicht ontstaan in de markt waarbij het aanbod en de vraag beter op elkaar aansluiten”, verklaart hij. De verwachting is dat dit nog wel even doorzet, omdat meer vergrijsde veehouders de komende jaren zullen stoppen en jonge boeren ondanks de betere prijzen niet staan te springen het bedrijf over te nemen.
Luc Vanhaelemeesch (63) uit Watervliet vond wel een opvolger voor zijn bedrijf. Na een korte carrière in de zorg, stapte zoon Bruno tien jaar geleden in het varkens-vleesveebedrijf van zijn ouders. Met zijn 33 jaar behoort Bruno tot de jongeren in de vleesveehouderij. In tien jaar tijd verdubbelde de veestapel tot 460 Belgische Witblauwe runderen en kijken de veehouders hoopvol naar de toekomst. Waar voor corona een kiloprijs van 5 euro lange tijd de heilige graal leek, is de prijs inmiddels boven de 6,5 euro gestegen.
Het gaat dan om vlees in een hoge klasse, zoals bijvoorbeeld Belgisch Witblauw. Ook de prijzen van vlees van reforme melkkoeien, in de sector ook wel hamburgerkoeien genoemd, zijn goed met bedragen boven de 4 euro per kilo karkasgewicht.
“Dat zijn historisch hoge prijzen, maar wel bruto recordprijzen”, vertelt Vanhaelemeesch die aangeeft dat de kosten ook sterk gestegen zijn. Vooral voor bedrijven die veevoer inkopen, is dit voer een grote kostenpost. “Ik ben dan ook van mening dat vleesveehouderij alleen past in een gemengd landbouwbedrijf. Door de akkergewassen te gebruiken voor vleesveevoer kun je deze beter valoriseren en het mest kun je vervolgens op eigen land kwijt”, vertelt de boer die naast de retail ook twee lokale beenhouwers bevoorraadt. “Ook hier zien we dat er sinds corona meer waardering bestaat voor lokaal gekweekt vlees.”
Het zijn de beste rundveebedrijven in Vlaanderen die overblijven en het is goed dat zij een eerlijke verloning krijgen
Veestapel daalt verder
Joris Coenen geeft aan dat de rundveestapel in Vlaanderen de voorbije jaren met 5 procent is afgenomen. Ook in anderen Europese landen ziet hij een soortgelijke tendens. De voorbije zes maanden lijkt de daling van de veestapel echter wel gestabiliseerd. Dat komt wellicht door de aanhoudende goede prijzen. Experts verwachten desondanks dat de veestapel verder zal dalen. Vanhaelemeesch ziet bijvoorbeeld dat ook de specialisatie van melkvee ten kosten van vleesvee op gemengde bedrijven nog steeds doorgaat.
Uit een marktanalyse van de Nederlandse Rabobank blijkt dat er inmiddels sprake is van een lichte daling van de vleesveestapel in Europa terwijl de hoge prijzen aanhouden. De Nederlandse bank ziet vooral ook groeimogelijkheden in de rundvleesmarkt in China dat in het eerste jaarhelft een recordimport liet zien.
Volgens Coenen belandt Belgisch rundvlees vooral in de winkelrekken van onze buurlanden. “Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn goed voor drie vierde van onze rundvleesexport”, duidt hij. De expert merkt op dat Vlaanderen, ondanks de dalende rundveestapel, nog steeds een zelfvoorzieningsgraad heeft van 130 procent. “Maar wat is zelfvoorzienend? Delen van de Vlaamse karkassen worden hier niet gegeten en gaan op export. Daarover staat dan ook weer import van vlees uit anderen landen.”
Coenen vindt de prijsverhoging in de vleesveehouderij een goede zaak. “Het zijn de beste rundveebedrijven in Vlaanderen die overblijven en het is goed dat zij een eerlijke verloning krijgen. Dat stelt ze ook in staat om te innoveren in duurzaamheid en dierenwelzijn.”