Recordaantal zwartwerkers betrapt in 2008
nieuwsDe politiediensten hebben vorig jaar in België 1.676 processen-verbaal opgesteld wegens zwartwerk. Dat is het hoogste aantal ooit in ons land. De meeste vaststellingen gebeuren op bouwwerven, maar ook de land- en tuinbouw en de horeca scoren hoog als het op zwartwerk aankomt. Net als bakkers en uitbaters van nachtwinkels.
De voornaamste redenen voor dit opvallend hoge cijfer zijn de strenger wordende controles en de economische crisis. Veel werkgevers worden geconfronteerd met teruglopende orders. Om het inkomen op peil te houden, zijn ze geneigd om over te schakelen naar werknemers die niet zijn ingeschreven of ze geven niet alles aan wat ze verdienen. Zo besparen ze op de zware sociale lasten.
Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) laat in een mededeling weten dat zwartwerk niet door de beugel kan. “Het gaat om fraude die zorgt voor oneerlijke concurrentie. En dat verdient een stevige sanctie”, luidt het. De ondernemersorganisatie wijst wel op de hoge sociale lasten en de talloze administratieve verplichtingen. Deze werken zwartwerk in de hand, zo stelt het NSZ.
Het NSZ is naar eigen zeggen niet blind voor de realiteit. "De sociale lasten in ons land zijn erg zwaar. Zij spelen zwartwerk zonder twijfel in de kaart. Daarom is het noodzakelijk om de sociale lasten te verlichten". Op die manier neem je één van de gronden van zwartwerk weg.
De organisatie pleit daarnaast voor een administratieve vereenvoudiging. "Elke maand komen er nieuwe regeltjes bij voor heel wat sectoren. Vaak zonder al te veel communicatie en transparantie. Zo is het natuurlijk makkelijk om bij controles op onregelmatigheden te stuiten. Daarom gaat het nog niet noodzakelijk om doelbewuste fraude, maar eerder om misverstanden".
Het NSZ herhaalt om die reden zijn pleidooi voor de kmo-impacttoets. Daarbij moet vooraleer nieuwe regels tot stand komen, nagegaan worden welke de impact ervan is voor de kmo's. Indien de impact te belastend of te negatief is, mogen de regels niet tot uitvoering gebracht worden of moeten deze minstens worden aangepast.
Bron: Gazet van Antwerpen