Rapport schetst impact natuurrampen op voedselzekerheid

In een nieuw rapport schetst de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) de impact van natuurrampen, klimaatopwarming en smeltend zee-ijs op de wereldwijde landbouwsector en de voedselzekerheid. “Hoewel landbouw voorziet in het levensonderhoud van zo’n 2.5 miljard mensen, blijft de sector een onevenredig groot deel verliezen incasseren ten gevolge van allerlei soorten rampen”, klinkt het. “Investeringen in risicovermindering zijn hoognodig om de cruciale rol van de landbouwsector veilig te stellen.”

26 maart 2021  – Laatst bijgewerkt om 26 maart 2021 11:48

Rampen nemen de laatste jaren toe in aantal en intensiteit. In de eerste maanden van 2020 teisterden enorme zwermen woestijnsprinkhanen landen in de Grote Hoorn van Afrika, het Arabisch Schiereiland en Zuidwest-Azië. De zoveelste klap voor de boeren die al te lijden hebben onder overstromingen, cyclonen, hagelbuien, dierziekten, droogtes en andere schokken.

Aan het eind van het Atlantische orkaanseizoen van 2020 waren er 30 orkanen met naam, veel meer dan het gebruikelijke jaargemiddelde van 12 orkanen. En ondertussen heeft de COVID-19-pandemie wereldwijd levens, bestaansmiddelen en economieën verwoest. “De landbouw en de miljarden landbouwers die de rest van ons te eten geven, worden het zwaarst getroffen door dergelijke schokken - meer dan enige andere productiesector”, stelt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). “Rampen eisen levens, maar verwoesten ook de bestaansmiddelen op het platteland, vernietigen voedsel en doen de honger toenemen.”

Een lagere opbrengst dan verwacht, is één van de meest directe manieren waarop rampen de landbouw beïnvloeden. Dit veroorzaakt directe economische verliezen voor landbouwers, die in de hele waardeketen kunnen doorwerken en zelfs de groei van de sector of de hele nationale economie kunnen aantasten. Volgens het rapport zijn in de periode 2008-2018 miljarden dollars verloren gegaan door een verminderde plantaardige en dierlijke productie in de nasleep van rampen.

0

49 miljard dollar verlies in Azië

0

30 miljard dollar verlies in Noord- en Sub-Sahara Afrika

0

29 miljard dollar verlies in Latijns-Amerika en de Caraïben

Droogte veroorzaakt grootste verliezen

Droogte wordt aanzien als de grootste oorzaak van productieverlies in de landbouw. Meer dan 34 procent van de verliezen aan plantaardige en dierlijke productie in de minst ontwikkelde landen is te wijten aan droogte, waardoor de landbouwsector in totaal 37 miljard dollar schade lijdt. “Bovendien treft droogte bijna uitsluitend de landbouw, 82 procent van alle droogtegevallen doet zich in de landbouw voor, vergeleken met 18 procent in alle andere sectoren”, aldus de FAO.

Overstromingen zijn de op een na grootste ramp voor de sector en zijn verantwoordelijk voor een totaal van 21 miljard dollar verlies voor de landbouwers tussen 2008-2018 (19% van het totale verlies). Volgende in het rijtje ‘rampen met grootste impact’: stormen. “Die zijn bijna even destructief als overstromingen”, reageert de FAO. “Vooral het Atlantische orkaanseizoen van 2017 heeft een grote impact gehad, dat was het destructiefste en meest hyperactieve tropische cycloonseizoen dat ooit is geregistreerd.” Tussen 2008-2018 hebben extreme stormen, zoals tropische orkanen, meer dan 19 miljard dollar aan oogst- en veeproductieverlies veroorzaakt, goed voor meer dan 18 procent van het totale verlies.

Rampen eisen levens, maar verwoesten ook de bestaansmiddelen op het platteland, vernietigen voedsel en doen de honger toenemen

FAO

Ook plagen, ziekten en aantastingen van gewassen en vee vormen een belangrijke stressfactor voor de sector. “Dergelijke biologische rampen veroorzaakten negen procent van alle verliezen aan plantaardige en dierlijke productie in de periode van 2008 tot 2018”, klinkt het. En tenslotte natuurbranden, die lijken minder impact te hebben op landbouwproductiesystemen en zijn verantwoordelijk voor iets meer dan één miljard dollar of één procent van de verliezen.

Tijd voor actie

“Rampen zijn niets nieuws - niet voor de boeren, noch voor de rest van ons die er voor onze collectieve voedselzekerheid van afhankelijk zijn”, besluit de FAO haar rapport. “Maar de nood om de manier waarop we met rampen omgaan te veranderen, is op dit moment in de geschiedenis van de mensheid erg dringend.”

Lees het volledige rapport hier.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek