Rapport over zuivelmarkt predikt geen revolutie

De Europese Commissie wil niet afwijken van het plan om de melkquota de komende jaren geleidelijk te verruimen met het oog op de afschaffing ervan in 2015. Dat zou blijken uit het rapport over de zuivelmarkt dat de Europese Commissie op vraag van de regeringsleiders heeft opgesteld, en dat voortijdig is uitgelekt naar Agra Europe.
18 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De Europese Commissie wil niet afwijken van het plan om de melkquota de komende jaren geleidelijk te verruimen met het oog op de afschaffing ervan in 2015. Dat zou blijken uit het rapport over de zuivelmarkt dat de Europese Commissie op vraag van de regeringsleiders heeft opgesteld, en dat voortijdig is uitgelekt naar Agra Europe.

Vorige maand spaarden enkele duizenden melkveehouders uit diverse EU-lidstaten tijd noch moeite om af te zakken naar Brussel, waar de halfjaarlijkse topontmoeting van staats- en regeringsleiders plaatsvond. De boeren eisten een flexibele quotumregeling en een daling van de melkquota in heel Europa met vijf procent. Die eisen werden niet ingewilligd, maar de Europese Commissie kreeg wel de opdracht om een diepgaande analyse van de zuivelmarkt te maken, en een aantal mogelijke formules aan te geven die de markt kunnen stabiliseren.

Nu blijkt volgens Agra Europe dat de Europese Commissie onverminderd vasthoudt aan de afspraken die eind vorig jaar gemaakt werden tijdens de 'health check' van het Europese landbouwbeleid. Het is de bedoeling om de melkquota de komende jaren telkens met één procent te verhogen, ook al is er momenteel nog geen herstel van de zuivelmarkten in zicht. Het rapport van de Commissie erkent overigens dat de huidige melkprijs van gemiddeld 24 eurocent niet volstaat om de variabele én vaste kosten op een melkveebedrijf te dekken.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie reikt wel een aantal alternatieve ideeën aan om de gevolgen van de crisis te verzachten. Zo zouden stoppers een subsidie kunnen krijgen die gefinancierd wordt uit de opbrengsten van de superheffing. Daarnaast zouden de lidstaten tot 15.000 euro individuele steun kunnen bieden aan hun melkveehouders. Gezien de uitzonderlijke crisis wil Europa deze vorm van staatssteun door de vingers zien.

In haar rapport herinnert de Commissie eraan dat er reeds maatregelen genomen zijn om de melkveesector te ondersteunen. Dan gaat het bijvoorbeeld over de schoolmelkregeling, de vooruitgeschoven uitbetaling van toeslagrechten en tot slot de exportsubsidies, die Europa wil handhaven zolang dat nodig is. Het zuivelrapport wordt woensdag officieel voorgesteld door eurocommissaris Mariann Fischer Boel. Begin september zal het document uitvoerig besproken worden door de Europese landbouwministers.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek