Provincie Antwerpen stelt vergunningsaanvragen maximaal uit
In afwachting van het stikstofdecreet behandelt de provincie Antwerpen zo min mogelijk vergunningen voor activiteiten die stikstof uitstoten. Dat schrijft De Tijd. “Zolang geen stikstofdecreet goedgekeurd is in het Vlaams Parlement stelt de deputatie maximaal de behandeling van vergunningsaanvragen uit”, zegt Antwerps gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). Andere provincies nemen wel nog beslissingen.
Bedrijven die stikstof uitstoten en een nieuwe vergunning willen in de provincie Antwerpen kijken aan tegen maanden vertraging. "We proberen de termijn zo veel mogelijk te overbruggen met een verlenging waarin de wetgeving voorziet", zegt Lemmens. “De provincie stelt de behandeling uit of verlengt de beslissingstermijn. Zo'n verlenging is doorgaans 60 dagen.”
Omdat de Raad voor Vergunningsbetwistingen de vergunning voor de ethaankraker in Antwerpen van de Britse chemiereus Ineos nekte, werd de ministeriële instructie van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) ingetrokken. Die instructie was een tijdelijke vergunningsbasis.

Voorbeeldbedrijf krijgt vergunning niet verlengd in stikstofsaga
23 augustus 2023Het vacuüm dat in de wetgeving ontstaan is sinds het schrappen van de ministeriële instructie dreigt tientallen landbouwbedrijven in de illegaliteit te duwen. “Wat er vandaag gebeurt op landbouwbedrijven is een regelrechte schande”, zei Carl De Braeckeleer, gedelegeerd bestuurder bij landbouwadviesbureau DLV (United Experts), eerder al in een interview met VILT.
Dat de provincie Antwerpen vergunningen en hervergunningen uitstelt heeft Breykenshoeve in Mol, een melkveebedrijf met korteketenverkoop, reeds ondervonden. De vergunning kan er niet verlengd worden bij de provincie waarbij er een reëel risico ontstaat dat de zaakvoerster vanaf 17 maart 2024 “illegaal” het bedrijf zal runnen.
Experts zeggen dat Antwerpen wel degelijk nog vergunningen kan behandelen. “Zolang een bedrijf dat stikstof uitstoot in een milieuonderzoek aantoont dat zijn activiteit geen significante effecten heeft op de nabijgelegen natuur kan een vergunning verleend worden”, zegt professor omgevingsrecht Aube Wirtgen (VUB). De andere provincies behandelen wel nog vergunningsaanvragen met stikstofuitstoot en gaan anders te werk, zo blijkt uit een rondvraag van De Tijd.
De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka dringt aan op een snelle oplossing. "De overheid faalt in haar essentiële kerntaak wanneer er geen vergunningen meer kunnen worden uitgereikt. Een snelle en juridisch robuuste oplossing voor het stikstofprobleem moet nu de allergrootste prioriteit zijn van de Vlaamse regering", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Bron: Belga