Prijzen voor rundvlees bereiken records in Verenigde Staten

De aanhoudende vraag en geleidelijke inkrimping van de veestapel, voornamelijk door de droogte, drijven de prijzen van rood vlees in de Verenigde Staten op. “De rundveestapel bevindt zich op het laagste niveau sinds de jaren zestig”, zegt Scott Brown, professor aan de Universiteit van Missouri.

20 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 20 november 2023 18:07 Joris Rigo
Lees meer over:

Droogte

De Verenigde Staten die vaak worden geassocieerd met het beeld van boerderijen met gigantische kuddes koeien hebben een tekort aan rundvlees. “De rundveestapel bevindt zich op het laagste niveau sinds de jaren zestig”, zegt Scott Brown, professor aan de Universiteit van Missouri. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) blijkt dat de veestapel in vijf jaar tijd met bijna tien procent is afgenomen.

“De voornaamste reden is de droogte die de veeteeltgebieden, met name de Amerikaanse Great Plains, sinds de herfst van 2020 treft”, legt de professor uit. Door het gebrek aan regen zijn de graslanden kleiner geworden en is de prijs van het voeder gestegen. Door de beperkte middelen die de boeren voorhanden hebben, is de omvang van hun kuddes enorm verkleind. Ross Baldwin, van het landbouwadviesbureau AgMarket.Net, onderstreept dat “de slachtingen hun hoogste niveau bereikt hebben sinds het begin van de jaren tachtig.” Een andere factor die bijdraagt aan de verdere inkrimping van de kuddes is de buitensporige sterfte door de hittegolf in augustus, gekoppeld aan een bovengemiddelde luchtvochtigheid.

De slachtingen hebben hun hoogste niveau bereikt sinds het begin van de jaren tachtig

Ross Baldwin - Landbouwadviesbureau AgMarket.Net
vionadriaens-slachthuis-1250

Marktvraag

In 2020 aten Amerikanen jaarlijks gemiddeld 26,8 kilogram rundvlees per persoon, wat neerkomt op zo’n 500 gram per week. Vergeleken met het jaar voordien is dat een stijging van 0,3 procent. Volgens USDA is de rundvleesconsumptie met 10 procent gestegen sinds 2015. Door het lagere aanbod enerzijds en de krachtige vraag anderzijds is de groothandelsprijs voor vee meer dan verdubbeld (+133%) sinds maart 2020.

Door de gestegen handelsprijzen worden vaarzen nu vetgemest voor de slacht en niet ingezet voor de kweek. Dat fenomeen zorgt voor een bijkomende strop op de aangroei van de veestapel. “Om die reden zal het ook nog drie jaar duren alvorens de veestapel opnieuw kan aangroeien”, zegt Ross Baldwin. Aan de andere kant zou "het houden van vaarzen voor de fokkerij de vleesproductie op de korte termijn verlagen en de prijzen verder verhogen", waarschuwt David Anderson, professor aan de Texas A&M University.

USDA voorspelt een verdere afname van de rundvleesproductie in 2024. “Dat zal er toe leiden dat de handelsprijzen hoog blijven en uiteindelijk zal dit de consument ertoe dwingen zichzelf de vraag te stellen of hij die hoge prijs wil blijven betalen”, aldus Baldwin. Volgens hem zou de markt zich dus kunnen aanpassen door een lagere vraag, ook al vertoont die momenteel geen tekenen van verzwakking.

Import en export

De VS importeren dit jaar recordhoeveelheden rundvlees en exporteren minder nadat boeren de veestapel naar het laagste niveau in decennia hebben teruggebracht. De verwachting is bovendien dat de Amerikaanse rundvleesexport dit jaar met 14 procent zal dalen ten opzichte van 2022, goed voor zo’n 1,4 miljard ton of 3,42 miljard euro. Dat is het laagste niveau sinds COVID-19, zo blijkt uit overheidsgegevens. In 2022 stonden de VS op de tweede plaats als grootste rundvleesexporteur ter wereld. USDA voorspelt dit jaar een daling naar de vierde plaats op de ranglijst. Het ministerie van Landbouw voorspelt volgend jaar een verdere daling van de Amerikaanse productie waarbij de export het laagste punt in acht jaar zou bereiken van 3,2 miljard euro.

Bron: RTL / Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek