Prijs van kip daalt tot onder kostprijs
nieuwsOp de markt in Deinze maken de kippenkwekers en -slachters elke woensdag prijsafspraken. "De prijs die woensdag is overeengekomen - 59 cent per kilogram kip - zit één eurocent onder de kostprijs", zegt Jacques Viane, voorzitter van het Verbond Pluimvee, Eieren en Konijnen (Vepek). "De kostprijs is de som van de kosten die worden gedaan - eten, verwarming, medicijnen - om een kip te kweken. De arbeidskosten zitten daar niet eens in".
Verkopen onder de kostprijs, mag dat eigenlijk? Viaene: "Er bestaat geen wet die dat verbiedt. Hier speelt het principe van de markteconomie. Veel aanbod en weinig vraag betekent een lage prijs". Fedis, de federatie van de kleinhandel, concludeerde vorige week uit een bevraging bij de verkopers dat er 15 procent minder gevogelte over de toonbank gaat door de schrik voor de vogelgriep.
Consumenten die wel kip blijven eten, hoeven bij de distributeurs echter niet op een prijsdaling te rekenen. Ingrid Nelis van Delhaize: "Wij werken met een vaste prijs voor onze leveranciers, die niet onderhevig is aan wat de markt in Deinze doet. Een gewone braadkip kost 2,99 euro per kilo". Ook bij Carrefour en GB veranderen de prijzen niet. "Bij ons blijft de minimumprijs 2,65 euro per kilo. Wij hebben eind vorig jaar - toen de prijzen in Deinze zo fel daalden - een prijsdaling doorgevoerd. Toen Deinze daarna weer steeg, zijn we niet meegestegen", zegt Raky Tsoumpoulis.
Erik Van Meervenne is kippenkweker in Merchtem. "In onze sector is de winstmarge sowieso al heel klein. We hebben geen reserves om deze moeilijke periode door te komen". Hij heeft momenteel 200.000 kippen in de stallen zitten. Over drie weken zijn zij slachtrijp. "Je kan dat moment hoogstens twee dagen uitstellen. Ik weet wel dat die kippen verkocht raken, maar aan welke prijs? Wanneer bij ons het eerste geval van vogelgriep opduikt, zal de prijs zeker naar een nieuwe bodem zakken". Kwekers kunnen de kippen niet stockeren, slachters wel. Wanneer de vraag weer aantrekt, halen ze de kippen uit de koelkasten. "Wij kunnen alleen onze productie verminderen door minder kuikens op te zetten. Her en der is dat wel aan het gebeuren", zegt Van Meervenne.
In ons land zijn er ongeveer 1.200 kippenkwekers. Negentig procent van hen zit in Vlaanderen. Vooral in de jaren negentig kende de sector een spectaculaire groei, aangevuurd door een stijgende vraag. Professor Viaene: "In 1980 consumeerden we jaarlijks 12 kilogram braadkip per jaar. Nu is dat gestegen naar 20 kilogram. De huidige paniek bij de consument is ongegrond: ons voedsel wordt bij de kwekers streng gecontroleerd. Bovendien weren we aan een keurlabel, Bel Plum, voor vlees dat naast de controles van het Voedselagentschap nog extra controles krijgt. Maar er scheelt ook helemaal niets met het gevogelte dat nu in de winkels ligt".
Bron: Het Nieuwsblad