Poolse plukkers weer massaal op zoek naar bijverdienste
nieuwsDe Poolse seizoensarbeiders zijn de afgelopen weken weer massaal neergestreken in het zuiden van Limburg om aardbeien, kersen en bessen te plukken. "Slechts 15 procent van de seizoensarbeid wordt gedaan door Vlamingen", zegt Ludo Istas van ACV Limburg. "Voor werklozen is het de moeite niet, omdat hun uitkering niet veel lager ligt dan wat ze kunnen verdienen".
"We hebben momenteel 127 Polen in dienst, die we te slapen leggen in het internaat van de tuinbouwschool in Sint-Truiden", zegt fruitteler Geoffrey Gielen in Het Laatste Nieuws. "Ze hebben daar een eigen keuken en voldoende douches. Ideaal voor die mensen". Dat beaamt de 21-jarige Bartek, die voor de tweede keer fruit komt plukken in Haspengouw. Vorig jaar appelen en peren, deze keer kersen.
Om zijn studies basgitaar aan de jazzacademie te kunnen financieren, legde hij met plezier honderd euro op tafel om in een taxibusje tot in Sint-Truiden te dokkeren. Omdat hij een gedreven plukker is, krijgt hij van Geoffrey 9 euro per uur, 1,5 euro meer dan het minimale uurloon voor fruitplukkers. "In de bouw verdien je bij ons gemiddeld 3,5 euro per uur en in de Poolse fruitpluk mag je dat bedrag nog eens halveren", vertelt Bartek. "Dit is niet meteen een droomjob, maar je zult wel begrijpen dat ik hier heel graag kom werken".
Urszula Marzec (40) heeft zelfs haar job in Polen opgegeven om fruit te komen plukken. "Het boterde toch al niet te best met mijn bazen. Nu kom ik hier op zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk euro's verdienen, want ons huis moet gerenoveerd worden en mijn moeder heeft medische verzorging nodig". Urszula's man en haar twee kinderen zijn in Polen achtergebleven.
"Sommige Polen gaan kapot van de heimwee", weet Bartek. "Vorige week zijn nog een aantal mensen teruggekeerd. Ze waren hier nog maar twee weken, maar zagen het niet meer zitten". Geoffrey Gielen heeft zelf een vrouw naar Polen teruggestuurd. "Ze had blijkbaar haar drie kinderen alleen achtergelaten om fruit te komen plukken. Wij wisten dat niet, tot we een verontrustend telefoontje uit Polen kregen".
Nochtans zijn de meeste Poolse fruitplukkers zeker geen armoezaaiers. De meesten hebben een eigen huis en een job. Het is hen te doen om een snelle bijverdienste. Voor een sociaal leven in ons land is er geen tijd. De Polen werken 6 dagen op 7, enkel op zaterdag hebben ze vrij. "Dan kunnen we naar de kerk gaan én onze boodschappen doen", lacht Bartek. "Op zondag zouden we alleen maar naar de kerk kunnen gaan".
Het werk op zich vinden de plukkers niet zwaar, maar de omstandigheden maken dat het allesbehalve een lichte klus is. "Mijn wekker loopt dezer dagen af rond 3.30 uur", zegt Bartek. "Anderhalf uur later schuif ik mijn ladder tegen een boom om te beginnen plukken. Met de nodige pauzes tussendoor kloppen we dagen van 10, 11, soms 12 uur".
Bron: Het Laatste Nieuws