PFOS-vervuiling: 3M wil alle boeren in de streek vergoeden via noodfonds

Chemiebedrijf 3M heeft de contactgegevens gevraagd van de boeren in de omgeving van de vestiging in Zwijndrecht, waar de grond ernstig vervuild is met PFOS uit de fabriek. Dat zei minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) woensdag in de Commissie Landbouw van het Vlaams Parlement na vragen van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang), Joris Nachtergaele (N-VA), Emmily Talpe (Open Vld) en Tinne Rombouts (CD&V).

15 september 2021  – Laatst bijgewerkt om 15 september 2021 18:32
Lees meer over:
pfos-bord-zwijndrecht-antwerpen-1250

In de zone van 1,5 kilometer rond de 3M-fabriek liggen 42 landbouwbedrijven. Verschillende van hen hebben volgens de minister aangegeven omzetverlies te lijden door de vervuiling. “Bij alle landbouwers heersen grote bezorgdheden over de effecten op hun afzet, het imago en het risico op een waardedaling van hun bedrijf”, zegt Crevits.

Veel landbouwers die actief zijn in de korte keten, en dus vaak rechtstreeks aan de consument verkopen, ondervinden hinder, voornamelijk door het psychologische effect bij de mensen. Verder is er ook een melkveebedrijf dat op vraag van het voedselagentschap FAVV is overgeschakeld op leidingwater voor het drenken van de dieren en daardoor met extra kosten wordt opgezadeld. Ook een grote fruitteler zag zijn omzet volledig kelderen nadat zijn afzetkanalen (horeca, ziekenhuizen, woonzorgcentra) wegvielen.

“Er is in een opvolgoverleg voorzien met de landbouworganisaties, BioForum en het FAVV om een nieuwe stand van zaken op te maken en zo maximaal de vinger aan de pols te houden wat de economische schade betreft. Die schade verschilt ook van bedrijf tot bedrijf, je kunt daar individueel geen lijn in trekken”, vertelt de minister.

Noodfonds van 3M

3M heeft alvast zelf actie ondernomen. "Ik heb een aantal dagen geleden de vraag gekregen van 3M om de lijsten en de namen te krijgen van de boeren in de omgeving, zodat men die kan contacteren in functie van een binnen het bedrijf opgericht noodfonds", aldus Crevits.

De regering mag die lijst echter niet overmaken, omwille van de privacy. Crevits heeft daarom aangeboden om zelf de boeren te contacteren en hen te suggereren contact op te nemen met het bedrijf. "Ik heb inhoudelijk geen kennis van het aanbod dat 3M aan de boeren die schade ondervinden, wil doen of zou hebben gedaan", aldus de minister. "Het is wel de absolute verantwoordelijkheid van 3M en de sector om heel goede afspraken te maken over die schadevergoeding."

Het is de absolute verantwoordelijkheid van 3M en de sector om heel goede afspraken te maken over die schadevergoeding

Hilde Crevits - Vlaams minister van Landbouw

Tijdelijke VLIF-waarborg

Zelf kan de regering niet met een vergoeding over de brug komen. "Ik kan binnen de Vlaamse regering niet zomaar een schadefonds oprichten", zei Crevits. "De staatssteunregels zijn daar vrij duidelijk over. Het is uiteraard onmogelijk om die te omzeilen. Dat wil ik ook niet."

Boeren die met liquiditeitsproblemen worden geconfronteerd, kunnen wel gebruikmaken van een tijdelijke VLIF- waarborg (Vlaams Landbouwinvesteringsfonds). Die is er voor bedrijven, met een minimale bedrijfsomvang van 40.000 euro bruto bedrijfsresultaat per bedrijfsleider, die minstens 15 procent omzetdaling lijden. "Er zijn er wel wat die zulke omzetdalingen kennen", aldus de minister.

Die maatregel is momenteel tijdelijk geactiveerd en loopt voorlopig tot eind deze maand. “Als dat nodig is, dan zullen we die langer laten lopen”, stelt Crevits, die er evenwel op wijst dat er op dit moment nog geen concrete steunaanvragen zijn binnengekomen. “We hebben aan alle landbouwers de raad gegeven om alles goed te documenteren, om facturen, verslagen en andere documenten bij te houden.”

Herbekijk de discussie in de Commissie Landbouw van het Vlaams parlement:

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek