Participatietraject voor klimaatrobuuste landbouw

De landbouwsector maakt zich zorgen over het veranderende klimaat. Ondanks de onderzoeken en de instrumenten die het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) levert voor klimaatadaptie, is de weg naar klimaatrobuuste landbouw nog lang. Daarom start het Departement Landbouw en Visserij in het najaar met een participatietraject om tot een ‘Landbouw Adaptatie-Actieprogramma 2030’ te komen. 

10 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 augustus 2023 9:11
Lees meer over:

Klimaatrobuuste landbouw 

De landbouwer ondervindt dagelijks de effecten van klimaatverandering en de nood tot aanpassing is groot. Ondanks de acties en maatregelen vanuit GLB, zijn er blijkbaar nog heel wat extra inspanningen nodig om tot een klimaatrobuuste landbouw te komen. Om die reden start het Departement Landbouw en Visserij dit najaar een participatief traject op, dat heel de brede landbouwsector wil betrekken.Tijdens dit traject worden de noden en verwachtingen van de sector op tafel gelegd, maar ook mogelijke kansen en knelpunten geïdentificeerd. De bedoeling is om met die info een concreet actieprogramma samen te stellen, dat duidelijke handvaten kan bieden om de sector weerbaarder te maken tegen klimaatverandering.  

Participatietraject 

Concreet worden er in september vier webinars georganiseerd waarbij kennis wordt gedeeld rond bodem, dierlijke en plataardige productie en water. Onderzoekers zullen een beeld schetsen van bestaande projecten en aanpak, maar ook van mogelijke hiaten en onderzoeksvragen. Vanaf oktober starten verschillende werksessies. De voorlopige thema’s zijn: water, bodem, dierlijke productie, plantaardige productie – openluchtteelten, plantaardige productie – beschutte teelten en plantaardige productie - meerjarige teelten. Deze voorlopige thema’s kunnen nog aangepast worden na feedback van de stakeholders.  

Uit deze werksessies wil het Departement Landbouw en Visserij de volgende kennis halen:  

  • Welke noden zijn er op het vlak van klimaatadaptatie in de brede landbouwsector (kennis, instrumenten, financiële,…)?  

  • Welke bedreigingen en kansen ziet de brede landbouwsector op het gebied van klimaatadaptatie? Welke praktijken moeten gestimuleerd worden?  

  • Welke drempels en hefbomen zijn er voor de implementatie van klimaatadaptatie-maatregelen?  

  • Welke verwachtingen zijn er vanuit de sector naar structurele opvolging van het actieprogramma en de thematiek rond adaptatie? 

De bedoeling is om tegen het voorjaar of de zomer van volgend jaar tot een gedragen structuur en een actieprogramma te komen. De Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) zal ook steeds deelnemen aan de werksessies en gericht advies geven. Het voorgestelde traject biedt heel wat participatiemogelijkheden. Wie dus zin heeft om zelf deel te nemen aan één of meerdere sessies kan mailen naar klimaatadaptatie@lv.vlaanderen.be 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek