Overwicht aan reclame voor ongezonde voeding en alcohol rond scholen
nieuwsEen derde van de straatadvertenties voor voedingsmiddelen in de buurt van scholen gaat over ultrabewerkte voeding, en een ander derde gaat over alcohol. Dat blijkt uit onderzoek dat Sciensano in Vlaanderen uitvoerde. Indien ook haltes van het openbaar vervoer en openbare gebouwen mee in rekening genomen worden, dan loopt hun gezamenlijk aandeel op tot 80 procent. "Meer aandacht voor het terugdringen van reclame voor ongezonde voeding en een gezonder aanbod lijkt zich op te dringen", meent Sciensano.
Binnen 250 meter rond de schoolpoort van basisscholen telden Sciensano-onderzoekers gemiddeld zeven advertenties voor ultrabewerkte voeding en acht voor alcohol. Rond middelbare scholen werden er nog meer geteld: respectievelijk tien en negen advertenties. Voor campussen van het hoger onderwijs steeg dat verder door naar 16 advertenties voor ultrabewerkte voeding en nog eens zoveel voor alcohol.
Reclame in het openbaar
Ook de advertenties rond openbaar vervoer en in openbare gebouwen werd onder de loep genomen. In treinstations gaat de helft van de voedingsreclame over ultrabewerkte producten en 26 procent over alcohol. Aan bushaltes is dat respectievelijk 61 en 19 procent. In ziekenhuizen, overheidsgebouwen en campussen van hogescholen en universiteiten is het aandeel alcoholreclame relatief beperkt (0 tot 24 procent), waarbij ultrabewerkte voeding een aandeel van 61 tot 76 procent van de reclame voor voeding inneemt.
In sportcentra loopt het percentage advertenties voor ultrabewerkte voeding op tot 49 procent, en die voor alcohol tot 57 procent. De helft van de onderzochte sportclubs heeft ook een bedrijf uit de voedings-, drank-, alcohol- of goksector als sponsor.
Invloed op voedingskeuze
Sciensano wijst erop dat de voedingskeuze niet alleen op onze individuele keuzes berust, maar ook in sterke mate door onze leefomgeving wordt beïnvloed. Met de "voedselomgeving" wordt de context bedoeld die onze voedingskeuzes bepaalt. Eerder wees onderzoek door Sciensano al uit dat de keuze voor ongezonde voeding vaak veel gemakkelijker gemaakt wordt dan die voor een gezond alternatief en dat er een link is tussen ongezonde voedselomgevingen rond scholen en het gewicht van kinderen. Recent adviseerde de Hoge Gezondheidsraad overheden nog om reclame voor ongezonde voeding gericht op kinderen tot en met 18 jaar via regelgeving aan banden te leggen.

Bron: Belga