"Overname Devgen door Monsanto is speculatie"

Het Gentse agrobiotechbedrijf Devgen is vorig jaar foris in het rood geëindigd, maar de ambitieuze plannen voor de Aziatische rijstmarkt blijven intact. Devgen wil in India de derde verkoper van veredelde rijst worden. Door zijn verlies en minder goede kaspositie lijkt de onderneming een ideale overnameprooi. In De Tijd doet directievoorzitter Thierry Bogaert geruchten over een mogelijke overname door Monsanto af als speculatie.
16 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Het Gentse agrobiotechbedrijf Devgen is vorig jaar foris in het rood geëindigd, maar de ambitieuze plannen voor de Aziatische rijstmarkt blijven intact. Door zijn verlies en minder goede kaspositie lijkt de onderneming een ideale overnameprooi. In De Tijd doet directievoorzitter Thierry Bogaert geruchten over een mogelijke overname door Monsanto af als speculatie.

"Een derde van de rijstvelden ligt in India. Rijst is er naast tarwe het enige gewas dat nog niet massaal werd geïndustrialiseerd. Wij maken veredelde rijst, die beter bestand is tegen parasieten en een hogere productieopbrengst levert. Het is dan ook logisch dat we naar India trekken met onze rijst", zegt Bogaert. Devgen telt er ongeveer 460 werknemers, tegenover 50 in België. De onderneming wil in India de derde verkoper van veredelde rijst worden.

Devgen wil zijn omzet in India verdubbelen, niet alleen met rijst, maar ook met sorghum, zonnebloemen en parelgierst. Vorig jaar kwam de omzet op 9,3 miljoen euro, waarvan 6,1 miljoen euro uit India. Dat was al een kwart meer dan het jaar voordien. De prijs voor rijst piekte vorig jaar uitzonderlijk. De nood aan hybride gewassen wordt volgens Devgen dan ook steeds groter.

Devgen eindigde 2008 ruim 25 miljoen euro in het rood. De voornaamste oorzaak zou het afschrijven van de farma-afdeling zijn. Maar ook zonder die activiteiten boekte Devgen een verlies van 16,6 miljoen euro. Loert een overname om de hoek? "We zijn een zeer interessant bedrijf", stelt Bogaert. "Maar de biotechnologiesector zit in een dieptepunt, waardoor er weinig overnames gebeuren. Maar het kan natuurlijk altijd. Er is altijd een grotere vis in het water".

Devgen werkt intensief samen met Monsanto, maar dat wil volgens Bogaert niet zeggen dat er overnameplannen zouden zijn. "Die geruchten zijn speculatie", luidt het.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek