Doe-het-zelfkweker riskeert zes maanden cel

Een landbouwer uit het Oost-Vlaamse Oosterzele riskeert een celstraf van zes maanden en een boete van 33.000 euro omdat hij gedurende enkele jaren koeien geïnsemineerd heeft van zijn collega's. Het openbaar ministerie is van oordeel dat de boer op onwettige wijze de diergeneeskunde beoefend heeft. De verdediging vraagt de vrijspraak. De hele zaak is een afrekening door de instantie die vroeger bevoegd was voor de inseminaties in de regio, zo luidt het.
16 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Een landbouwer uit het Oost-Vlaamse Oosterzele riskeert een celstraf van zes maanden en een boete van 33.000 euro omdat hij gedurende enkele jaren koeien geïnsemineerd heeft van zijn collega's. Het openbaar ministerie is van oordeel dat de boer op onwettige wijze de diergeneeskunde beoefend heeft.

Koen L. en zijn vader hebben in de streek naam gemaakt als rijzende sterren van de kunstmatige inseminatie, schrijft Het Nieuwsblad. Ze zijn al 25 jaar bezig met de bevruchting van de eigen veestapel, en sinds enkele jaren trok L. ook rond bij collega's met het sperma van toprunderen. Hij kreeg daarvoor een opleiding, maar zou in de praktijk zijn boekje te buiten gegaan zijn.

Zo spuitte hij de dieren in tijdens een voorbereidende periode, deed hij volgens het openbaar ministerie ook aan embryotransplantatie en stelde hij soms ook diagnoses via rectaal onderzoek bij de dieren. Dat zijn handelingen die enkel door dierenartsen mogen gesteld worden.

De verdediging vraagt de vrijspraak. De hele zaak is een afrekening door de instantie die vroeger bevoegd was voor de inseminaties in de regio, zo luidt het. Het vonnis wordt geveld op 9 april.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek