nieuws

Op 1 augustus moet laatste hen uit legbatterij

nieuws
Vanaf 1 augustus mogen leghennen niet langer in een klassieke legbatterij gehuisvest worden. Een Europese richtlijn die dateert van 1999, verplichtte pluimveehouders in feite al om vanaf 1 januari de kippen in verrijkte kooien of een alternatief huisvestingssysteem te plaatsen. In heel wat lidstaten, waaronder België, gold echter een overgangsperiode van zeven maanden.
31 juli 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:19
Lees meer over:

Vanaf 1 augustus mogen leghennen niet langer in een klassieke legbatterij gehuisvest worden. Een Europese richtlijn die dateert van 1999, verplichtte pluimveehouders in feite al om vanaf 1 januari de kippen in verrijkte kooien of een alternatief huisvestingssysteem te plaatsen. In heel wat lidstaten, waaronder België, gold echter een overgangsperiode van zeven maanden.

De regel ging in op 1 januari van dit jaar, maar onder bepaalde voorwaarden konden pluimveehouders genieten van een gedoogperiode van een half jaar. Die werd met een maand verlengd omdat veel Belgische leghennenhouders nog volop bezig waren hun kooien te verbouwen, wat eerder dit jaar al leidde tot een forse stijging van de eierprijzen.

Eind juni kwam er vanuit de Europese Commissie een met redenen omkleed advies, een eerste formele stap, omdat ons land zich nog niet in regel gesteld had. "Europa redeneert vanuit het concurrentienadeel voor pluimveehouders die hun kooien reeds aangepast hebben", legt Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezonheid, uit. "Vermoedelijk zal Europa de procedure stopzetten als wij bedrijven die niet in orde zijn, verbieden hun eieren voor consumptie te verkopen."

Midden juli hadden acht bedrijven een waarschuwing gekregen. "Dat betekent dat ze op de goede weg zijn, maar dat een aantal details nog gewijzigd moeten worden. Zij halen de deadline normaal gezien", zegt Eyckmans. "Nog eens 65 bedrijven hebben al een proces verbaal en een boete gekregen omdat ze nog niet ver genoeg staan. In totaal telt België een 300-tal pluimveebedrijven."

Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft sinds haar oprichting in 1992 campagne gevoerd voor een verbod op legbatterijen waarin de kip minder ruimte heeft dan een A4-blad. De organisatie is tevreden dat het verbod eindelijk van kracht wordt, maar neemt het niet dat sommige kippenboeren blijven aandringen op nog meer uitstel.

GAIA vraagt de Belgische overheid zich ervan te vergewissen dat alle bedrijven nu eindelijk conform de wetgeving zijn en indien dat niet het geval zou zijn, streng op te treden. "Er is nu meer dan voldoende uitstel gegeven aan de leghennenhouders na een lange overgangsperiode van 12 jaar", klinkt het. 

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek