Ook Brouns weigert subsidie aan milieu-ngo Dryade: “Geen middelen beschikbaar”
nieuwsToenmalig minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigerde eerder dit jaar een subsidiesom van 180.000 euro aan de omstreden milieu-ngo Dryade. De Raad van State oordeelde deze week echter dat Demir eigenlijk niet bevoegd was om deze beslissing te maken, waardoor de ngo opnieuw uitzicht kreeg op de steun. Toch is ook huidig minister van Omgeving, Jo Brouns (cd&v) niet van plan om de subsidie toe te kennen. “De middelen zijn niet beschikbaar, en we zullen ze ook niet zoeken,” reageert hij. Dryade reageert vol ongeloof.
Dryade probeert via gerechtelijke procedures een strenger milieubeleid af te dwingen. Samen met nog enkele ngo’s dagvaardden ze bijvoorbeeld de Vlaamse overheid in de nitraatzaak en de pesticidenzaak. Maar ook op lokaal niveau daagde de ngo besturen en zijn leden voor de rechtbank. Zo werden 27 burgemeesters, gedeputeerden en schepenen in gebreke gesteld wegens het verlenen van vergunningen aan veeteeltbedrijven die volgens de vzw in strijd zijn met het Vlaams Natuurdecreet. De veehouderij was in deze niet de enige keer waar Dryade zijn pijlen op richtte, de sector wordt wel vaker in het vizier genomen.

Dryade grijpt naast Vlaamse subsidie van 180.000 euro
1 februari 2024In 2023 vroeg de organisatie een ‘startsubsidie’ aan bij de Vlaamse overheid. Met zo’n subsidie wil de overheid kleine natuur- en milieu-vzw’s een duw in de rug geven. Na drie jaar kan de ngo dan de opwaardering tot ‘gewestelijke thematische vereniging’ krijgen, waaraan een nog grotere subsidie gekoppeld is, namelijk 120.000 euro per jaar.
Dat de ngo een grote som geld zou ontvangen van de Vlaamse overheid om onder meer de eigen Vlaamse wetgeving aan te vechten, stuitte op weerstand bij verschillende parlementsleden. Ook werden er vraagtekens geplaatst bij de werkwijze van de ngo die door toenmalig minister van Omgeving Demir als ‘te eenzijdig’ werd benoemd.
Van het departement Omgeving kreeg Dryade wel een positief advies op hun subsidieaanvraag, maar finaal werd deze geweigerd door Demir. De vzw startte daarop een succesvolle crowdfunding die meer dan 60.000 euro opleverde, wat gelijkstaat aan de eerste schijf van de subsidie.
Tegelijk trok de ngo naar de Raad van State, die nu met een erg bondig arrest Demir terugfluit. Volgens de Raad was Demir niet bevoegd om de toekenning van de subsidie te weigeren na de positieve advisering van de secretaris-generaal. Demir wil geen commentaar kwijt over het arrest maar zegt uit te kijken naar de beleidslijn van haar opvolger Jo Brouns.
Geen urgentie
Gevraagd naar een reactie in de pers, liet het kabinet van Brouns weten dat de middelen niet beschikbaar zijn om de subsidie toe te kennen en te betalen. “Om de subsidies toe te kennen, zou er geld moeten vrijgemaakt worden in de begroting, die zoektocht gaan we niet beginnen”, luidde het. “Binnen het departement Omgeving zijn er veel dwingendere en urgentere vragen.”
“We kunnen niet geloven dat een arrest van de Raad van State zomaar genegeerd kan worden. Respect voor gerechtelijke uitspraken is de basis van de rechtsstaat”, reageert Dries Verhaeghe, directeur van Dryade. Of de organisatie juridische vervolgstappen zal nemen om effectief de subsidie te krijgen, is nog niet beslist. "Ondertussen is er ook een nieuw subsidiedecreet, maar daarvoor zal de organisatie geen aanvraag indienen", geeft Verhaeghe nog mee. “Dryade zal vanaf nu wel fiscale aftrek aanbieden voor donaties, een belangrijke stap voor de toekomst van de organisatie."
Ook Mieke Schauvliege, fractieleider van Groen in het Vlaams parlement, is niet te spreken over de houding van minister Brouns. Volgens haar probeert Brouns hiermee de natuurorganisatie "monddood te maken", wat een “democratische rechtstaat onwaardig” is.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving