Ook FrieslandCampina positief over EU-zuivelrapport

Na de Nederlandse landbouwminister spreekt nu ook de grootste zuivelcoöperatie van het land, FrieslandCampina, zich positief uit over de zuivelmarktanalyse van de Europese Commissie. De lage prijzen zijn niet structureel, maar vooral het gevolg van de economische crisis.
29 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Na de Nederlandse landbouwminister spreekt nu ook de grootste zuivelcoöperatie van het land, FrieslandCampina, zich positief uit over de zuivelmarktanalyse van de Europese Commissie. De lage prijzen zijn niet structureel, maar vooral het gevolg van de economische crisis. Maatregelen mogen wat de coöperatie betreft concurrentieverhoudingen niet schaden.

Het probleem is volgens FrieslandCampina van tijdelijke aard. Zodra de economie weer aantrekt, neemt ook de vraag naar zuivelproducten toe. De lange termijnvooruitzichten voor de zuivelmarkt zijn volgens de coöperatie dan ook onveranderd gunstig, vooral door een grote groei in landen als India en China.

In dat opzicht is de Nederlandse zuivelcoöperatie hoopvol omdat vanuit Chinese staatsmedia wordt gemeld dat de consumptie tegen het eind van dit jaar zal opkrabbelen. Na een dip door de melamine-affaire met vergiftigde melk voor baby’s daalde eerst de consumptie, maar stijgt nu de import van buitenlands melkpoeder. FrieslandCampina is blij dat de Europese Commissie vastbesloten is om de zuivelmarkt de stabiliseren.

De coöperatie vreest echter dat de 27 Europese lidstaten met nationale maatregelen de concurrentieverhoudingen ontregelen. “Sommige boerenorganisaties, waaronder de Franse, pleiten voor sterkere maatregelen dan andere. Ze zien bij het toestaan van staatssteun graag een uitzonderingspositie voor voeding zoals deze ook voor de auto-industrie is uitgesproken”, luidt het.

Op middellange tot lange termijn bieden nationale maatregelen ter ondersteuning van de melkprijs volgens het zuivelconcern geen structurele oplossing. Nederlandse boeren zijn volgens het bedrijf het meest gebaat bij een gelijk speelveld. De Nederlandse zuivelindustrie zet immers 75 procent binnen de EU af.

FrieslandCampina toont zich in een verklaring ook voorstander van een onderzoek naar de margeverdeling in de voedselketen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek