nieuws

Ontzaglijke hoeveelheden voedsel worden verspild

nieuws
Dertig tot vijftig procent van de wereldwijde voedselproductie gaat door verspilling verloren. Jaarlijks gaat het om 1,2 tot 2 miljard ton, zo berichten Britse media op basis van een nieuw rapport. Ook het tv-programma Koppen (één) besteedt aandacht aan voedselverspilling.
10 januari 2013  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:20
Lees meer over:

Dertig tot vijftig procent van de wereldwijde voedselproductie gaat verloren. Jaarlijks gaat het om 1,2 tot 2 miljard ton, zo berichten Britse media op basis van een nieuw rapport. Ook het tv-programma Koppen (één) besteedt aandacht aan voedselverspilling. Uit de reportage blijkt dat een afvalverwerkingsbedrijf zoals Vanheede elke maand 1.250 ton voedsel vernietigt, waarvan de houdbaarheidsdatum werd bereikt.

In het rapport 'Global Food: Waste Not, Want Not' van het Institution of Mechanical Engineers (Imeche) worden onder meer de "onaangepaste infrastructuur en opslagvoorzieningen" en het gebruik van "te strikte uiterste verkoopdatums" aangeklaagd.

Maar ook de consumenten worden door de auteurs met de vinger gewezen. Vooral dan in Europa en de VS, waar "tot de helft van het aangekochte voedsel wordt weggeworpen". De oorzaak daarvoor wordt gelegd bij aanbiedingen als "één betalen-één gratis" en bij consumenten die een "esthetische perfectie" van het product eisen.

Het nettoverlies beperkt zich bovendien niet tot de niet-geconsumeerde voeding: de verspilling is merkbaar in alle schakels van de voedselketen. Zowat 550 miljard kubieke meter water wordt nutteloos aangewend bij de productie van eten dat nooit de consument bereikt.

"De hoeveelheid verspilde voeding in de wereld is verbluffend", zegt Tim Fox van Imeche. "Dat eten zou kunnen aangewend worden om de toenemende wereldbevolking, en vooral de mensen die honger lijden, te voeden." Volgens FAO, de Voedselorganisatie van de VN, hebben wereldwijd 860 miljoen mensen te kampen met ondervoeding.

Toevallig zond Koppen donderdagavond een reportage over voedselverspilling uit. Hoewel de warenhuisketens voedseloverschotten aan de Voedselbanken schenken, worden nog steeds bergen voedsel vernietigd. Vaak omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is, maar bijvoorbeeld ook vanwege een productiefout of een beschadigde verpakking.

Meer info: Global Food: Waste Not, Want Not
Bekijk de reportage op
Koppen.

Bron: Belga/Koppen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek