Ontwikkelingsorganisaties halen uit naar G8

nieuws
Vier weken voor de G8-top in Duitsland hebben de Duitse Wereldhongerhulp en Oxfam de deelnemende landen herinnerd aan hun loze beloften van 2005. Tijdens de G8-top in het Schotse Gleneagles beloofden de staats- en regeringshoofden van de G8-landen hun jaarlijkse som voor ontwikkelingshulp met 37 miljard euro te verhogen. Het budget voor Afrika zou verdubbeld worden. Maar volgens Oxfam tonen de groeicijfers van de ontwikkelingshulp van de afgelopen twee jaar aan dat daar 22 miljard euro van is achtergehouden.
10 mei 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
Vier weken voor de G8-top in het Noord-Duitse Heiligendamm hebben de Duitse Wereldhongerhulp en de hulporganisatie Oxfam de deelnemende landen herinnerd aan hun loze beloften van 2005. Tijdens de G8-top in het Schotse Gleneagles beloofden de staats- en regeringshoofden van de G8-landen hun jaarlijkse som voor ontwikkelingshulp met 37 miljard euro te verhogen. Het budget voor Afrika zou verdubbeld worden.

Maar volgens Oxfam tonen de groeicijfers van de ontwikkelingshulp van de afgelopen twee jaar aan dat daar 22 miljard euro van is achtergehouden. "De G8-landen moeten bewijzen dat deze valse beloftes meer waren dan enkel een PR-manoeuver", stelt Paul Bendix van Oxfam Duitsland. "Deze keer moeten ze duidelijk toelichten wanneer en hoe ze het budget voor ontwikkelingshulp zullen verhogen".

De hulporganisaties zijn ook bang dat de G8-top niet inziet hoe problematisch de toestand wel is in Afrika. "De ontwikkeling van elk Afrikaans land moet op de voet gevolgd worden", aldus Ingeborg Schäuble, voorzitster van de Wereldhongerhulp. "In Afrika sterven er iedere dag mensen aan chronische ondervoeding. We kunnen en mogen nu niet langer wachten met hulp bieden". In Afrika lijden 206 miljoen mensen aan chronische ondervoeding. Per jaar sterven er vijf miljoen kinderen aan, jonger dan vijf jaar.

Schäuble wil meer aandacht voor de kleine boeren: zaaizaad dat bestand is tegen langdurige droogte, irrigatiesystemen en nieuwe gewassen, zodat ze zichzelf kunnen voorzien. "We kunnen Afrika alleen uit de put halen door hen te leren hoe ze voor zichzelf moeten zorgen", meent ze. Van 1995 tot 2005 is het aandeel van hulporganisaties in de landbouwontwikkeling gedaald van 12 naar 3 procent.(KS)

Lees ook: geVILT: 11.11.11 hekelt dumping door industriële landbouw

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek