Onderzoekers ontdekken verband darmflora en obesitas

Onderzoekers van de Université catholique de Louvain (UCL) hebben de essentiële rol ontdekt die de darmflora speelt bij de ontwikkeling van obesitas en van type 2 diabetes. Volgens een persbericht opent die ontdekking nieuwe deuren voor de behandeling van die ziektes. Uit onderzoek blijkt dat muizen die overgewicht hebben, een specifieke darmflora hebben. Die darmflora kan de beschermende rol van de darm verstoren en een ontsteking uitlokken die aan de basis ligt van obesitas.
10 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Onderzoekers van de Université catholique de Louvain (UCL) hebben de essentiële rol ontdekt die de darmflora speelt bij de ontwikkeling van obesitas en van type 2 diabetes. Volgens een persbericht opent die ontdekking nieuwe deuren voor de behandeling van die ziektes. Uit onderzoek blijkt dat muizen die overgewicht hebben, een specifieke darmflora hebben. Die darmflora kan de beschermende rol van de darm verstoren en een ontsteking uitlokken die aan de basis ligt van obesitas. 

Het onderzoek, dat gerealiseerd werd in samenwerking met de universiteit van Gent en gepubliceerd werd in het Engelse tijdschrift Gut, toont een duidelijk verband aan tussen obesitas, ontstekingen en de darmflora. Professor Nathalie Delzenne en dr. Patrice Cani bewezen een jaar geleden al dat de samenstelling van de darmflora gewijzigd wordt door vetrijke voeding en dat dit fenomeen aan de basis van de ontstekingsmechanismen kan liggen. Normalerwijze speelt de darm een efficiënte beschermde rol tegen de doorgang van bacteriën naar het bloed. 

Het huidige onderzoek toont aan dat de specifieke darmflora van dieren met overgewicht die beschermende rol kan veranderen en microperforaties van de darm kunnen veroorzaken, waardoor de darm doordringbaar wordt. Verschillende bacteriën passeren dan via het bloed en veroorzaken vervolgens een ontsteking. 

De wetenschappers ontdekten vervolgens dat ze iets aan die doordringbaarheid kunnen doen, namelijk door de darmflora van dieren met overgewicht te manipuleren. Door het gebruik van 'prebiotische' voedingsstoffen kan het fenomeen uitgeroeid worden en kan de doorgang van bacteriën naar het bloed geblokkeerd worden. 

Die prebiotica verhogen het aantal goede bacteriën in de darm, zoals bifidobacteriën, lactobacillen en het hormoon GPL-2. Dat hormoon lijkt de oplossing te zijn om de darm tegen perforaties te beschermen. De onderzoekers beschikken alvast over een 'synthetisch GLP-2' dat werd uitgetest op muizen met overgewicht. Het medicijn blijkt zeer efficiënt te zijn tegen perforaties van de darm. Op die manier worden ook ontstekingen vermeden. De vetmassa van de muizen nam vervolgens af met 20 procent.

"Die ontdekkingen doen de hoop groeien dat het op termijn mogelijk is de darmflora bij de mens te herstellen. Daardoor kunnen ontstekingen en verstoringen van het metabolisme, die gelinkt zijn aan obesitas en type 2 diabetes, afnemen", besluiten de twee onderzoekers.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek