Onderzoeker Inagro wint Wetenschapsbattle met onderzoek naar eendenkroos

Een jury van 4.400 leerlingen uit de lagere school heeft tijdens de Wetenschapsbattle in Technopolis het onderzoek van Reindert Devlamynck verkozen tot duidelijkste en interessantste. Hij won de trofee van helderste wetenschapper van Vlaanderen met zijn presentatie 'Eten we binnenkort eendenkroos?'.

27 maart 2023  – Laatst bijgewerkt om 27 maart 2023 14:44
reinderteendenkroos1

Wetenschappers die via hun onderzoek bijdragen aan voldoende, gezond, duurzaam en betaalbaar eten op ons bord, konden zich kandidaat stellen voor de Wetenschapsbattle van 2023. In de voorrondes overtuigde Devlamynck de organisatie met een duidelijke uitleg over zijn onderzoek in een kort geanimeerd filmpje. Hij stootte door naar de Wetenschapsbattle in Technopolis, waar hij tijdens een wervelende show zijn onderzoek in tien minuten mocht uitleggen. Ongeveer 400 leerlingen kwamen naar Mechelen voor de achtste editie van deze battle en 4.000 leerlingen van het eerste tot het zesde leerjaar volgden vanuit hun klas via livestream. De jury vond Devlamyncks presentatie grappig, duidelijk en had vooral veel lof over zijn enthousiaste uitleg.

reinderteendenkroos2

Waterlinzen op het menu

Devlamynck vertelde de kinderen in een kindvriendelijke presentatie dat hij ervan overtuigd is dat er voor eendenkroos een mooie toekomst is weggelegd voor menselijke consumptie. Over twee decennia verwachten we een wereldwijde bevolkingstoename van 1 miljard. De Inagro-onderzoeker ziet potentieel in eendenkroos als extra voedingsbron. Eendenkroos, ook gekend als waterlinzen, is de snelst groeiende plant ter wereld, kan je bijna het jaarrond oogsten en bevat veel eiwitten.

“Toen ik hoorde over de wedstrijd, zag ik het als een mooie kans om onze kennis rond de mogelijkheden van eendenkroos als voedingsmiddel ruimer te verspreiden”, vertelt Devlamynck. Zo legde hij de leerlingen uit dat hij nu onderzoekt hoe je de plant makkelijkst oogst en in welk voedsel je eendenkroos zou kunnen verwerken, zoals hamburgers, spreads, smoothies en kroketten.

Innovatie toegankelijk maken

“We zijn heel fier op de prestatie van Reindert, maar ook op alle andere onderzoekers binnen Inagro die zich dagelijks inzetten om onze onderzoeksresultaten zo helder mogelijk te vertalen naar bruikbaar advies voor de land- en tuinbouwer”, vertelt Mia Demeulemeester, gedelegeerd bestuurder van Inagro. “Het is immers Inagro’s missie om innovatie in de land- en tuinbouw toegankelijk te maken en dat doen we via verschillende kanalen.”

Azaleateler duikt in het eendenkroos
Uitgelicht
Azaleatelers Hans en Kathleen Van De Steene uit Maldegem zijn gestart met de kweek van eendenkroos onder glas. Het gaat om een praktijkonderzoek in het kader van het LemnaPro-...
16 december 2022 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek