nieuws

Onderzoek naar kunstvlees in stroomversnelling?

nieuws
De zoektocht naar kunstmatig gemanipuleerd vlees lijkt in een stroomversnelling te komen. Onderzoekers van de universiteit van Eindhoven slaagden erin vanuit een stamcel van een varken kunstmatig spierweefsel te creëren. "Maar het blijft een werk van lange adem", tempert professor Henk Haagsman van de universiteit van Utrecht het optimisme in De Morgen.
2 december 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10

De zoektocht naar kunstmatig gemanipuleerd vlees lijkt in een stroomversnelling te komen. Onderzoekers van de universiteit van Eindhoven slaagden erin vanuit een stamcel van een varken kunstmatig spierweefsel te creëren. "Maar het blijft een werk van lange adem", tempert professor Henk Haagsman van de universiteit van Utrecht het optimisme in De Morgen.

In het kader van het Vitro Meat Consortium-project voert Haagsman al vier jaar lang onderzoek naar zogenaamd laboratoriumvlees. Dat gebeurt samen met onder meer de universiteit van Eindhoven. Recent realiseerden de Nederlandse vorsers een doorbraak bij hun speurwerk. In Eindhoven slaagde het team van professor Mark Post er immers voor het eerst in om kunstmatig spierweefsel te oogsten uit stamcellen van een varken.

De cellen worden uitgezet in een glazen schaal met een soort voedselbad dat uit de foetussen van andere dieren wordt gehaald. Daarna delen de cellen zich, wat kunstmatig spierweefsel oplevert. "Op dit moment hebben we een soort mislukt stuk spierweefsel ontwikkeld", zegt Post. "Binnen de vijf jaar zou het in commerciële verkoop kunnen komen. Als we erin slagen het kunstvlees voortdurend te stretchen, zal dat steeds steviger weefsel opleveren".

Met stamcellen van één dier zouden de onderzoekers een hoeveelheid vlees kunnen ontwikkelen waar normaal miljoenen dieren voor nodig zijn. "Maar we mogen ook niet te optimistisch zijn", waarschuwt professor Haagsman. "We zijn er inderdaad in geslaagd om, door middel van onder andere elektromechanische stimulatie uit een stamcel grotere spierstructuren te laten groeien. Maar een afgewerkt product hebben we nog niet kunnen creëren. Zo ver is de wetenschap nog niet".

De Utrechtse professor is wel blij dat de politieke interesse voor het project in de lift zit. "We worden nu geruggensteund door de Nederlandse overheid. Daardoor kan het onderzoek de komende jaren in een stroomversnelling terechtkomen. De voordelen zijn legio: minder dierenleed en minder kans op overdracht van besmettelijke ziektes van dier op mens. Maar vooral in de strijd tegen de klimaatverandering kan het laboratoriumvlees een zeer gunstige invloed hebben".

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek