Nog nooit zo veel paarden en ezels in Vlaanderen

Nog nooit liepen in Vlaanderen zo veel paarden rond als gezelschapsdier. Ook ezels zijn razend populair geworden. België telt in totaal 213.000 paardachtigen. "Belgische paarden doen het heel goed in de topsport en dat is het bewijs dat er een heel brede basis is", zegt Jan De Boitselier, manager van het Vlaamse Paardenloket.
7 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Nog nooit liepen in Vlaanderen zo veel paarden rond als gezelschapsdier. Ook ezels zijn razend populair geworden. Eind april waren er in België in totaal 213.000 paardachtigen, maar er zijn ook heel wat ongeregistreerde dieren. "Belgische paarden doen het heel goed in de topsport en dat is het bewijs dat er een heel brede basis is", zegt Jan De Boitselier van het Vlaamse Paardenloket.

In 2010 telde men eind april 111.604 rijpaarden, 37.928 pony's, 12.041 trekpaarden, 6.697 ezels, 26 zebra's en nog een slordige 50.000 niet volledig afgewerkte registratiedossiers. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk nog een stuk hoger want er zijn ook heel wat ongeregistreerde dieren.

"Er zijn naar schatting 250.000 paarden in België, waarvan drie vierde in Vlaanderen. Tussen de twee wereldoorlogen was het Belgisch Trekpaard nog ons belangrijkste exportproduct. Vandaag blijft dit belangrijk stukje levend erfgoed enkel overleven door de inzet van fokkers. Het economisch belang van de sector is intussen overgenomen door de sportpaarden",  zegt Jan De Boitselier, manager van het Vlaamse Paardenloket, een aanspreekpunt voor de paardenwereld.

"De paardenfokkerij is in ons land een belangrijkere economie dan de zeevisserij. Belgische paarden doen het heel goed in de topsport en dat is het bewijs dat er een heel brede basis is. Vooral onze jumpingpaarden zijn absolute wereldtop en vormen een kostbaar exportproduct waar wereldwijd vraag naar is. Over enkele weken gaat een delegatie paardenhandelaars en vertegenwoordigers van de Vlaamse paardenfokkerij mee op handelsmissie met minister-president Kris Peeters naar China", aldus De Boitselier.

Guido Meul, secretaris van de Belgische Ezelvrienden, zegt dat er niet alleen meer paarden, maar ook meer ezels zijn dan vroeger. "Die opkomst is al enkele decennia aan de gang en heeft nu een hoogtepunt bereikt. Vroeger hadden veel mensen schapen en geiten, maar die hebben ze weggedaan toen er een registratieplicht kwam. En op de vrijgekomen grond hebben ze dan een ezeltje gezet".

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek