Nieuwe stof ontdekt die voedselbederf tegengaat
nieuwsDe Amerikaans microbioloog Dan O'Sullivan heeft een natuurlijke stof ontdekt die in staat is bacteriën te vernietigen die verantwoordelijk zijn voor voedselbederf. Op die manier kan de houdbaarheid van bepaalde voedingsproducten een flink stuk verlengd worden. Daardoor zou de hoeveelheid voedsel die wordt weggegooid, sterk kunnen dalen.
De antibiotische stof ‘bisine’ wordt aangemaakt door bepaalde soorten bacteriën. Bisine beperkt de groei van bepaalde bacteriën - ook ziekteverwekkende waaronder enkele E.colisoorten, salmonella of listeria. Niet alleen brood, maar ook salades, kant-en-klaarmaaltijden of een geopende fles wijn zouden op die manier veel langer houdbaar zijn. Bovendien moeten die producten ook niet langer in een koelkast bewaard worden.
"Het gaat niet om een chemisch additief, enkel om een natuurlijk ingrediënt", verduidelijkt microbioloog Dan O'Sullivan van de University of Minnesota. Omdat bisine chemisch verwant is aan nisine, een stof die in de kaasproductie gebruikt wordt, moet het niet meer farmaceutisch getest worden en kan het binnen het jaar op de markt gebracht worden.
Volgens Jan Tytgat, professor toxicologie aan de K.U. Leuven, is het nog te vroeg om van een baanbrekende ontdekking te spreken. “Ik ken deze stof nog niet, maar als ik het zo hoor, heb ik sterk mijn twijfels. Als dit het ei van Columbus was, dan zouden de wetenschappers het patenteren en zeker niet zo groot naar buiten brengen”, staat te lezen in De Morgen. Tytgat wil het gebruik van het middel ook niet aanbevelen. “Vers voedsel blijft altijd te prefereren.”
De professor vindt het ook belangrijk dat er eerst meer wetenschappelijk onderzoek gebeurt. “Ik zou graag wetenschappelijke studies zien die aantonen dat het behandelde voedsel na twee jaar nog volledig veilig is voor consumptie. Laten we hopen dat de wetenschappers controles uitvoeren onder extreme condities, zoals warme temperaturen en zonlicht”, reageert Tytgat.
Bron: Belga/De Morgen