Nieuwe opleiding om knelpuntberoep voedingsindustrie in te vullen

Volgend schooljaar kan je aan Odisee Gent een nieuwe opleiding volgen die onder meer gericht is naar volwassenen die zich willen omscholen of navormen in de voedingsindustrie. Er wordt gefocust op zowel kwaliteitszorg als duurzaamheid en innovatie tijdens de productontwikkeling. “We krijgen vaak vacatures door van de voedingsindustrie en zagen dat er nood is aan profielen in deze specifieke takken”, zegt Silke Jacobs, coördinator van de nieuwe opleiding aan Odisee. 

15 maart 2023  – Laatste update 15 maart 2023 19:52
Lees meer over:
Kwaliteitscontrole voedingsindustrie_cropped

Het postgraduaat ‘Product en kwaliteit in de voedingsindustrie’ is een nieuwkomer in het opleidingsaanbod van de voedingssector. “Alles wat men aan kennis nodig heeft om het productontwikkelingsproces te doorlopen, wordt aangeleerd”, legt Jacobs uit. “We starten bij het bedenken van een receptuur tot het opschalen ervan en het effectief in productie brengen. Aan elke stap koppelen we ook de relevante kwaliteitsvereisten en vestigen we de aandacht op duurzaamheid en innovatie.” 

Odisee Gent stelt de opleiding ook ter beschikking voor mensen die al werken, al dan niet in de voedingsindustrie. De volledige opleiding kan gevolgd worden door een combinatie van één lesdag en werkplekleren in een voedingsbedrijf. “Zo kan de theorie onmiddellijk in praktijk omgezet worden”, zegt Jacobs. Daarnaast kan men ook losse lesdagen volgen als navorming. “Dit kan interessant zijn voor mensen die al in de sector werken maar nog wat extra willen weten over bijvoorbeeld productkwaliteit of duurzaamheid en innovatie in de voedingsindustrie”, aldus Jacobs. “Ook een navorming tot interne auditor wordt aangeboden.” 

Opleiding voor knelpuntberoep 

De voedingsindustrie is de grootste industriële werkgever in België, één op de vijf werknemers werkt in deze industrie. Maar bedrijven hebben het steeds moeilijker om de geschikte profielen te vinden, daardoor telt de voedingsindustrie ook heel wat knelpuntberoepen. “Na de opleiding kan men aan de slag gaan in de kwaliteitszorg als bijvoorbeeld kwaliteitsmanager, maar er zijn ook mogelijkheden in de productontwikkeling”, voegt Jacobs er nog aan toe. ‘Verantwoordelijke kwaliteitscontrole’ is net als alle technisch leidinggevenden en verantwoordelijken algemeen in de industrie, een kwantitatief en kwalitatief knelpuntberoep. Dit wil zeggen dat er te weinig werkzoekenden beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt en dat er werkzoekenden zijn die zich aanbieden, maar ze voldoen niet omwille van bijvoorbeeld gebrek aan (de juiste) ervaring of opleiding. 

Meer informatie over de opleiding kan je vinden op de website van Odisee.

Enthousiasme primeert boven onzekerheid bij studies agro-biotechniek
Uitgelicht
De onzekerheden en uitdagingen waar de landbouwsector voor staat, laten zich voelen tot op de schoolbanken. Vertaalt zich dit ook in het aantal inschrijvingen voor landbouwopl...
16 januari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek