Enthousiasme primeert boven onzekerheid bij studies agro-biotechniek

De onzekerheden en uitdagingen waar de landbouwsector voor staat, laten zich voelen tot op de schoolbanken. Vertaalt zich dit ook in het aantal inschrijvingen voor landbouwopleidingen? VILT nam tijdens Agriflanders poolshoogte bij de hogescholen die deze opleidingen aanbieden.

16 januari 2023  – Laatst bijgewerkt om 17 januari 2023 16:03
Lees meer over:
universiteit hogeschool studenten

Bij VIVES Hogeschool voelen ze alvast geen terughoudendheid bij studenten om de opleiding Biotechniek aan te vangen. “Het aantal studenten Biotechniek blijft al enkele jaren stabiel”, vertelt Bruno Vandorpe, docent Landbouw & Agro-industrie aan de VIVES-hogeschool, van op zijn stand in hal 4. “De onzekerheid in de sector is vandaag zeker een obstakel, maar het is aan ons om onze studenten vaardigheden mee te geven om hiermee om te gaan. We zien dat onze studenten enthousiast blijven en openstaan om bij te leren over nieuwe verdienmodellen, innovaties en andere nieuwe aspecten die de landbouwsector nu en in de toekomst te bieden heeft.”

Hanne Govaerts, Unitmanager Life Sciences & Chemie aan Thomas More, stelt ook een constante vast op vlak van inschrijvingen: "Al jaren hebben we hetzelfde aantal studenten in de opleiding Agro-Biotechnologie met afstudeerrichting Landbouw. Toch voelen we wel wat onzekerheden bij de ouders van toekomstige studenten. Op de opendeurdagen dit jaar hebben we enkele families uit gebieden zoals het Turnhouts Vennegebied over de vloer gehad. De boerenzonen en -dochter hadden duidelijk veel interesse maar zullen zich waarschijnlijk inschrijven voor een andere wetenschappelijke richting, op aanraden van hun ouders. 'Dan hebben ze al een diploma die dicht aanleunt bij de afstudeerrichting Landbouw en kunnen ze alsnog de richting volgen als de onzekerheden weg zijn', horen we de ouders dan zeggen."

Genoeg werk in de landbouwsector

Volgens VIVES docent, Bruno Vandorpe, ligt de weg naar jobs in de sector wagenwijd open. “Ruwweg acht op de tien standhouders in deze hal hier op Agriflanders zijn oud-studenten van mij”, aldus Vandorpe. “De studenten vinden dus hun weg wel in de sector. Veel laatstejaarsstudenten krijgen bovendien al jobaanbiedingen en hebben dus werkzekerheid na hun studies.” “Een goeie drie vierde van onze studenten bachelor Landbouw gaat ook effectief aan de slag op een landbouwbedrijf”, geeft Isabelle Degezelle, docent in de bachelor Landbouw aan VIVES Hogeschool, nog mee.

Ook de studenten van de bachelor Landbouw bij HOGENT vinden onmiddellijk een job. "Sommige afgestudeerden kunnen onmiddellijk aan de slag in hun ouderlijk landbouwbedrijf, anderen nemen eerst een andere job in de sector tot hun ouders uitbollen en nemen dan vaak het bedrijf over", vertelt Veronique Troch, lector landbouw-onderzoeker aan HOGENT. " De bachelor Landbouw blijft dus nog steeds populair, zelfs bij studenten zonder een rechtstreekse landbouwachtergrond. Ongeveer twee derde van onze studenten komt niet uit een familie die een landbouwbedrijf heeft."

Een goeie drie vierde van onze studenten bachelor Landbouw gaat ook effectief aan de slag op een landbouwbedrijf

Isabelle Degezelle - Docent aan VIVES Hogeschool

Meer aandacht voor mentaal welzijn

Ook bij Odisee Hogeschool blijft er veel interesse in de Agro- en Biotechnologiestudies. Maar dit wil niet zeggen dat de studenten de impact van de onzekere tijden in de landbouwsector niet voelen. “Januari is voor vele studenten een stressvolle maand omwille van de examens”, vertelt Liesbet Devos, opleidingshoofd Agro-en Biotechnologie bij Odisee. “Maar voor onze landbouwstudenten is deze periode extra heftig. Daarnet sprak ik nog een studente die bezorgd was dat ze het examen van morgen misschien niet ging halen omdat er technische problemen waren op het landbouwbedrijf van haar ouders. Zij is niet de enige, het merendeel van onze studenten helpt mee op het landbouwbedrijf van hun ouders. De zorgen van het landbouwbedrijf en van de ouders dragen de kinderen ook mee.”

Deze som van diverse stressfactoren heeft een impact op het mentaal welbevinden van de studenten. Om dit op te vangen en te monitoren heeft Odisee Hogeschool, samen met ILVO, Boeren Op Een Kruispunt, Instituut Gezond Leven, ABS en Groene kring, een pilootproject lopen rond het mentaal welzijn van studenten. “We monitoren de mentale gezondheid van onze studenten en geven ze oefeningen rond veerkracht en stress zodat ze een goeie basis hebben waarmee ze zowel nu als later aan de slag kunnen. “Het zijn tenslotte de toekomstige land- en tuinbouwers van Vlaanderen."

Klimaatgekkies en gifspuiters: Tijd om écht naar elkaar te luisteren
Uitgelicht
"Als dat nieuwe mestactieplan er zo door komt, is het einde verhaal voor mij." Bam. Ik proef de mix van ontreddering en boosheid in de stem van Lorenzo, een jonge akkerbouwer....
14 januari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek