Nieuwe middelbare opleiding ‘Dierverzorgingstechnieken’ start dit schooljaar

Vanaf 1 september bieden acht Vlaamse scholen de nieuwe studierichting ‘Dierverzorgingstechnieken’ aan. De studierichting zal de leerlingen zowel klaarstomen voor een job in de dierenzorg maar zal hen ook voorbereiden op een vervolgopleiding in het hoger onderwijs. “Met deze nieuwe nicheopleiding vullen we een hiaat in ons onderwijsaanbod op”, zegt Vlaams minister van Onderwijs en Dierenwelzijn Ben Weyts.

22 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 22 augustus 2023 20:14
Lees meer over:
klaslokaal

Leerlingen met een specifieke interesse in dieren en dierenverzorging konden voorheen terecht in de opleiding dierenzorg met een arbeidsmarktfinaliteit (zogenaamde BSO van vroeger) of men kon een algemene landbouw- en tuinbouwrichting met zowel doorstroom- en arbeidsmarktfinaliteit (voorheen TSO) volgen waar dierenverzorging zijdelings in het lespakket zat.

Herschikkingen

“Meer dan twintig jaar geleden hadden we een TSO-opleiding dierenverzorging”, vertelt Bart Vandenberghe, directeur van land- en tuinbouwschool VABI Roeselare. “Maar door de jaren heen zijn er veel herschikkingen gebeurd en veranderde het lespakket telkens waardoor de nadruk niet meer enkel en alleen op dieren verzorgen lag. In de laatste onderwijshervorming zat dierenverzorgingstechnieken zelfs helemaal niet meer in het aanbod van studierichtingen.”

Op dat moment konden TSO-leerlingen met een interesse voor dieren de  algemene Agrotechnieken of Natuur- en groentechnieken volgen. “Maar er is een heel groot verschil tussen een landbouwopleiding en een opleiding dierenverzorgingstechnieken. Zo is bijvoorbeeld de aanpak van hobby- en gezelschapsdieren anders dan die van productiedieren en wordt er ook lesgegeven rond onder meer teelten, fytolicentie en machines”, duidt Vandenberghe. “Omdat er toch nog steeds specifiek veel interesse in dierenverzorging werd getoond door leerlingen en er ook verschillende dierverzorgende richtingen in het hoger onderwijs bestaan, hebben we met acht scholen aan het kabinet van minister Weyts gevraagd om opnieuw een studierichting toe te laten die enkel gericht is op dierverzorgingstechnieken."

Acht klassen

Het kabinet is op de vraag ingegaan waardoor er nu een kleine 150 leerlingen van de 3de graad op 1 september de gloednieuwe opleiding in Vlaanderen zullen starten. De studierichting met dubbele finaliteit bereidt leerlingen voor op een vervolgopleiding zoals de professionele bachelor agro-en biotechnologie maar ook op een job na hun middelbare carrière zoals dierenverzorger. “Vroeger zagen we leerlingen niet enkel doorstromen naar een job in de dierenzorg maar ook in de algemene zorg of onderwijs. De nieuwe opleiding komt dus niet alleen ten goede aan de dierenzorgsector en het algemeen dierenwelzijn, maar ook aan andere sectoren die op vandaag nieuwe instromers met open armen ontvangen."

Enthousiasme primeert boven onzekerheid bij studies agro-biotechniek
Uitgelicht
De onzekerheden en uitdagingen waar de landbouwsector voor staat, laten zich voelen tot op de schoolbanken. Vertaalt zich dit ook in het aantal inschrijvingen voor landbouwopl...
16 januari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek