Nieuwe kaassoort 'Pavé Bleu' van wit-blauw dubbeldoel
nieuwsIn een veefokkerij in Neufvilles (Henegouwen) is de productie van een nieuwe kaas, de 'Pavé Bleu', officieel gelanceerd. De kaas is het resultaat van het Europese grensoverschrijdende project Feder-Interreg IV Bluesel, dat in 2008 gelanceerd werd om de voortplanting en het behoud van het Belgisch wit-blauw dubbeldoelras (vlees én melk) en de Franse Bleu du Nord te verzekeren.
In België daalde het aantal wit-blauwe dubbeldoelrunderen in de jaren '90 tot een 500-tal. Dankzij Bluesel, een vijfjarig project dat in 2008 gelanceerd werd met als doel het waarborgen van het behoud en de selectie van het wit-blauwe dubbeldoelras en de Franse 'Bleu du Nord', zijn er vandaag weer meer dan 4.000 wit-blauwen van gemengd type te vinden in een 100-tal kwekerijen.
"Bluesel heeft gezorgd voor de beste selectietechniek om de beste runderen uit te kiezen met het oog op de voortplanting", aldus Marie-Ange Moureaux, van de Association Wallone de l'Elevage (AWE). "Dit runderras produceert melk en vlees, wat positief is voor de kweker. De productie van de kaas 'Pavé Bleu' kan bovendien zorgen voor extra inkomsten."
De 'Pavé Bleu' is een zachte, blauwe kaas en werd gecreëerd in de landbouwschool van Le Quesnoy in Frankrijk, onder leiding van het Bluesel-team.
Bron: Belga