Nieuwe etiketten moeten consument beter informeren
nieuwsVanaf 13 december moeten de etiketten op voedingsmiddelen de consument duidelijke, volledige en meer leesbare informatie verstrekken. De Europese Unie heeft de regels voor etikettering namelijk verstrengd. Bovendien moet de consument bij niet-voorverpakte eetwaren geïnformeerd worden over de aanwezigheid van allergenen. Dat laat de FOD Economie weten.
De aangifte van de belangrijkste allergenen wordt verplicht voor niet-voorverpakte voedingswaren, ook in horeca, slagerijen, bakkerijen, schoolrefters, ... De informatie moet op vraag van de consument onmiddellijk beschikbaar zijn. Allergenen moesten al vermeld worden op voorverpakte voedingsmiddelen, maar deze informatie moet nu duidelijk apart van de rest van de lijst met ingrediënten aangegeven worden, door het gebruik van een andere letterkleur of typografie. De leesbaarheid van de etiketten wordt verbeterd door een minimale lettergrootte op te leggen.
Wanneer een voorverpakt voedingsmiddel via internet wordt verkocht, moet de belangrijkste verplichte informatie (ingrediënten, allergenen, enz.) vóór verkoop worden meegedeeld, bijvoorbeeld op de website. Wat plantaardige oliën en vetten betreft, moet de precieze oorsprong in de lijst met ingrediënten worden vermeld. De vermelding van het land van oorsprong was al verplicht voor rundvlees en is dit vanaf 1 april 2015 ook voor vers, gekoeld of ingevroren vlees van varkens, schapen, geiten of gevogelte.
De etikettering van de voedingswaarde is eind 2016 verplicht voor de meeste voorverpakte eetwaren. De invriesdatum zal op verpakkingen van diepgevroren vlees, bereidingen van diepgevroren vlees of niet-bewerkte ingevroren visproducten moeten worden aangegeven. Voor met ijs bedekte eetwaren (bijvoorbeeld diepgevroren scampi in een ijslaag) zal voortaan de nettohoeveelheid worden aangegeven, zonder het gewicht van het ijs.
Bron: Belga/eigen verslaggeving