Niet alle rookaroma's bij vlees en vis even onschuldig
nieuwsEuropa heeft voor het eerst de veiligheid van elf veelgebruikte synthetische rookaroma's onderzocht - producten die onder andere vis, vlees en kaas een 'gerookte' smaak moeten geven. Eén van die rookaroma's is mogelijk giftig. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Europese Voedselautoriteit Efsa.
Op basis van de onderzoeksgegevens zal de Europese Commissie een lijst opstellen van rookaroma's die voortaan nog gebruikt mogen worden in voeding. Concreet vroeg het Efsa de producenten van elf verschillende rookaroma's om gegevens door te spelen over de samenstelling en de toxiciteit van hun product en hoe het gebruikt wordt.
Bij twee rookaroma's blijkt de veiligheidsmarge meer dan groot genoeg. Acht andere producten zijn minder veilig voor de volksgezondheid, één daarvan is mogelijk zelfs giftig. Voor de kenners: het aroma in kwestie heet in de terminologie van het Efsa 'Primary Product AM 01' en wordt gewonnen uit beukenhout. Van een laatste rookaroma werden onvoldoende gegevens doorgestuurd om het te kunnen analyseren.
Rookaroma's kunnen toegevoegd worden aan bepaalde soorten voeding om ze een 'gerookte' smaak te geven, als alternatief voor het klassieke roken. Ze kunnen ook gebruikt worden als smaakstof in soepen, sauzen, dranken en snoep.
Meer informatie: Primary Product AM 01
Bron: Belga