Nederlandse wetenschappers lanceren tool om 'methaanhotspots' te lokaliseren

nieuws

Wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ruimteonderzoek (SRON) hebben een tool ontwikkeld om methaanhotspots in kaart te brengen. De tool helpt zo wereldwijd de transparantie rond methaanlekkages te vergroten.

28 februari 2025 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
gas industrie_ unsplash

Methaanhotspots zijn plaatsen waar grote hoeveelheden methaan vrijkomen. Deze hotspots kunnen ontstaan door natuurlijke processen zoals smeltende permafrost, vulkanen of grote moerassen. Daarnaast zijn vaak kool-, olie- en gaswinningsactiviteiten de belangrijkste oorzaak van methaanhotspots. Door boorputten en mijnen te maken, komt gas vrij uit de ondergrondse lagen. Rusland, de Verenigde Staten en Turkmenistan staan bekend om hun methaanhotspots door lekkages in hun infrastructuur.

Omdat methaan een krachtig broeikasgas is met een sterke opwarmende werking, is het opsporen van methaanhotspots zeer belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering. Satellieten zoals die van het Europese Copernicus-programma en het Amerikaanse NASA detecteren deze hotspots en helpen bij het opsporen van lekken.

De ‘Methane Hotspot Explorer’-tool van de Nederlandse wetenschappers visualiseert nu de meest recente grote methaanwolken die door de EU-satellieten worden gedetecteerd. Daarnaast is de tool in staat om onderscheid te maken tussen steenkoolmijnen, olie- en gasvelden en stedelijke gebieden/stortplaatsen. Deze laatste categorie omvat onder meer infrastructuurlekken en afvalstortplaatsen. De app moet zorgen voor meer transparantie omtrent methaanhotspots. Naast emissies van bekende locaties kan de app ook zeldzame gebeurtenissen detecteren, zoals de grote methaanuitstoot van de vulkaan Mount Fentale in Ethiopië op 31 januari.

De werking van de app combineert satellietgegevens met innovatieve machine learning-technieken die getraind zijn om methaanpluimen te detecteren. Toch wordt elke detectie ook nog door een menselijke expert geverifieerd. "Het ontwikkelen van de instrumentatie en methoden om methaanwolken te detecteren, is slechts de eerste stap in het verminderen van emissies", zegt Bram Maasakkers van het SRON. "De lancering van de Methane Explorer is een cruciale volgende stap die zorgt voor transparantie over grote emissies wereldwijd, voor beleidsmakers en het brede publiek."

Verzwegen methaanlek Kazachstan stuwt uitstoot van 380 miljoen koeien in atmosfeer
Uitgelicht
Wetenschappers van Kayrros, een geomonitoringsbedrijf, hebben een methaanlek ontdekt dat vorig jaar is ontstaan in Kazachstan. Dit lek was het gevolg van een misgelopen oliebo...
21 februari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving, Belga

Beeld: Unsplash

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek