Nederlands verbod op klepelmaaiers oogst kritiek: "Symboolpolitiek ten koste van natuur en belastingbetaler"
nieuwsNederland verbiedt het gebruik van klepelmaaiers. Dat zijn maaitoestellen die doorgaans gebruikt worden om de graskanten van waterlopen te maaien. Deze toestellen zouden bij gebruik zo’n 80 procent van de aanwezige insecten doden. Er is echter ook kritiek op deze beslissing. De voorgestelde alternatieven doden immers nog steeds tot 40 procent van de aanwezige insecten, en gaan minder grondig tewerk waardoor er vaker gemaaid moet worden. Desondanks gaat het verbod in vanaf 1 januari 2025.
De waterschappen in de provincie Groningen laten zich kritisch uit over het verbod op klepelmaaiers. Ten eerste zijn er miljoenen aan gemeenschapsgeld nodig om de klepelmaaiers te vervangen met alternatieven, zoals messenbalken en schijvenmaaiers. Op de Nederlandse nieuwssite RTV Noord spreekt ecohydroloog Paul Hendriks van waterschap Hunze en Aa’s van een “héél merkwaardig besluit”.
“Het ministerie heeft een gelimiteerd beeld van de klepelmaaier”, verklaart Hendriks aan Nederlandse media. “Het klopt dat de klepels veel slachtoffers maken onder de insecten. Er is een sterfte van ongeveer 80 procent, terwijl dit percentage bij gebruik van de messenbalk of schijvenmaaier 30 tot 40 procent is.”
“Maar het gaat om de context”, vervolgt hij. “Met een klepelmaaier hoef je veel minder vaak te maaien dan met andere apparatuur, omdat het veel grondiger gaat. En je kan het uitstellen tot de herfst, als planten uitgebloeid zijn en veel insecten zijn verdwenen. Bovendien wordt bij andere maaimethoden het maaisel mét insecten afgevoerd, en ben je ze ook kwijt.”
Meer maaien, meer personeel, meer onderhoud
Naast de hoge kostprijs om het materieel te vervangen, zal er ook extra personeel nodig zijn om de bijkomende maaibeurten uit te voeren. De alternatieve toestellen hebben ook meer onderhoud nodig. “Als je je gewone boerenverstand gebruikt, weet je dat deze maatregel niet klopt”, zegt Paul Hendriks aan RTV Noord. “Maar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, waarmee we nu nieuwe afspraken moeten maken over een gedragscode voor de komende vijf jaar, zegt dat onze beweringen niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Er komt wel een onderzoek, maar dat komt te laat. Dan moeten we nu dus miljoenen gaan investeren, terwijl later blijkt dat dat niet nodig zou zijn geweest.”
Critici noemen deze maatregel “symboolpolitiek over de rug van de ecologie en daarmee ook over de rug van de belastingbetaler. Je verspilt gewoon geld.”
In Vlaanderen wordt een verbod op klepelmaaien momenteel niet overwogen. Dat leerde VILT uit een navraag bij de bevoegde overheidsdiensten.

Bron: Eigen berichtgeving, RTV Noord
Beeld: Ingro