Nederland behandelt schadeclaim Nigeriaanse boeren

Nederlandse rechters hebben zich bevoegd verklaard om een schadeclaim van twee Nigeriaanse boeren tegen de oliemaatschappij Shell te behandelen. Dat meldt De Tijd. Shell meende dat hun vorderingen niet in Nederland behandeld kunnen worden, maar daar oordeelde de rechtbank in Den Haag dus anders over.
4 januari 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

Nederlandse rechters hebben zich bevoegd verklaard om een schadeclaim van twee Nigeriaanse boeren tegen de oliemaatschappij Shell te behandelen. Dat meldt De Tijd. Shell meende dat hun vorderingen niet in Nederland behandeld kunnen worden, maar daar oordeelde de rechtbank in Den Haag dus anders over.

De boeren zijn afkomstig uit de Nigerdelta in Nigeria, waar Shell actief is. Hun akkergronden en visvijvers zouden vier jaar geleden vervuild geraakt zijn door lekkende pijpleidingen van het oliebedrijf SPDC, het Nigeriaanse dochterbedrijf van Shell. De boeren eisen van de Shell-dochter en het moederconcern 100.000 euro compensatie voor de geleden schade.

Over de handelingen van SPDC mag de Nederlandse rechter zich niet uitspreken, maar in deze zaak vindt de rechter in Den Haag dat er een duidelijke samenhang bestaat tussen het dochterbedrijf in Nigeria en het moederbedrijf in Nederland. Shell kan mee aansprakelijk gesteld worden voor handelingen van SPDC.

Behalve de twee boeren hebben nog twee andere boeren uit de Nigerdelta in Nederland elk afzonderlijk een rechtszaak tegen Shell aangespannen. Milieudefensie heeft zich in de drie rechtszaken aan de kant van de Nigeriaanse boeren geschaard. De milieuvereniging wil dat Shell zich houdt aan de 'good oil field practices', de internatonale standaard voor het onderhoud aan olie-installaties.

Shell stelt dan weer dat de problemen met de pijpleidingen in de Nigerdelta veroorzaakt worden door criminele bendes, die olie aftappen. In 2008 zouden die bendes liefst 87 keer olie gestolen hebben. De opruiming van de veroorzaakte vervuiling wordt bemoeilijkt door de onveilige toestand in de Nigerdelta.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek