"Na onze kindertijd miskennen we de voordelen van melk"
nieuwsHet Nutrition Information Center (NICE) zet in elk nummer van het magazine Nutrinews een basisproduct in de kijker. “Melk drinken wordt vaak geassocieerd met kinderen, maar melk biedt voordelen voor jong en oud”, klinkt het. Melk brengt veel essentiële voedingsstoffen aan in verhouding tot de calorieën die het levert. Als bron van calcium draagt melk op elke leeftijd bij tot een goede botgezondheid.
De aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten levert ongeveer 70 procent van de benodigde hoeveelheid calcium. Daarnaast is melk ook rijk aan eiwitten en een bron van de vitaminen B2 en B12 en van de mineralen kalium en fosfor. Om evenveel calcium uit groenten, peulvruchten, granen, noten en zaden te halen, moet men er veel meer van eten. Wie geen melk lust of verdraagt, nuttigt daarom volgens NICE best calciumverrijkte producten of supplementen.
Melk en melkproducten leveren dus niet alleen veel calcium maar ook nog andere essentiële voedingsstoffen. Dankzij de unieke combinatie van voedingsstoffen in melk heeft zuivel meer gunstige effecten op de gezondheid in het algemeen en op de botgezondheid in het bijzonder dan alleen een calciumsupplement. Melk is ook rijk aan eiwitten. “Onze gemiddelde eiwitinname volstaat doorgaans, maar kan in het gedrang komen bij fragiele ouderen”, weet NICE.
Om de inname van vet en verzadigd vet te beperken, verdienen halfvolle en magere melk de voorkeur. Halfvolle melk heeft in België een aandeel van bijna 64 procent in het thuisverbruik van consumptiemelk volgens cijfers van GfK PanelServices. Volle melk heeft een aandeel van bijna 19 procent en magere melk neemt 12 procent van het thuisverbruik voor zijn rekening.
NICE benadrukt dat niet alleen kinderen, maar ook volwassenen voldoende melk(producten) moeten gebruiken. Dit niet alleen om het skelet sterk en gezond te houden maar ook voor een goede gezondheid in het algemeen. Wie zuivel zonder meer uit zijn voeding schrapt - slechts een beperkt percentage van de bevolking verdraagt geen melk omwille van een lactose-intolerantie of een koemelkeiwitallergie - kan voedingstekorten oplopen.
Een sojadrank is het enige plantaardige alternatief dat melk en melkproducten volwaardig kan vervangen, op voorwaarde dat er calcium en bij voorkeur ook vitamine B2 en B12 aan zijn toegevoegd. Soja is van nature arm aan calcium en vitamine B2 en vitamine B12 komt van nature alleen voor in dierlijke producten.
Gemiddeld genomen wordt in het kader van een gezonde voeding 450 ml melk of melkproducten zoals yoghurt aanbevolen als dagelijkse consumptie. Eens de Belg ouder is dan 15 jaar, nuttigt hij amper 160 ml per dag in de vorm van melk en zuiveldranken of yoghurt, pudding en calciumverrijkte sojaproducten. “Dit ligt nog ver onder de aanbevolen hoeveelheid”, merkt NICE op. Slechts 3,4 procent van de Belgen drinkt de minimum aanbevolen hoeveelheid melk(producten) en calciumverrijkte sojadranken.
Meer info: Melk in de kijker
Bron: Nutrinews