Na Milcobel waarschuwt ook Danone voor stikstofbeleid

Het nieuwe stikstofbeleid zorgt niet alleen bij de Vlaamse veehouders voor veel onzekerheid, ook in de voedingsindustrie zet het een rem op de ontwikkeling. Nadat Milcobel al aankondigde dat het bepaalde activiteiten zal terugschroeven, waarschuwt nu ook Danone voor de gevolgen van het beleid tijdens een bezoek van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan het onderzoeks- en innovatiecentrum van het bedrijf in Parijs. “De Belgische fabrieken horen tot de meest productieve van Europa, maar het stikstofdossier vormt een domper”, aldus Nathalie Guillaume, secretaris-generaal van Danone België.

24 april 2024 Griet Lemaire
danonefabriekrotselaar-1250

Industriemissie in Frankrijk

Minister-president Jambon neemt deel aan een industriële missie in Frankrijk en heeft in dat kader een bezoek gebracht aan het onderzoeks- en innovatiecentrum van Danone in Parijs. De nadruk lag daarbij op het innovatiebeleid van de voedingsgigant. Al meer dan 100 jaar hanteert Danone een beleid “van gezondheid door voeding” en regelmatig lanceert het nieuwe producten.

In Parijs heeft het daarvoor een labo met een bacteriecollectie van 1.800 stammen, een proeffabriek waar elk jaar 500 innovaties worden ontwikkeld en een ‘consumer room’ waar alle nieuwigheden uitgebreid worden getest, zowel op smaak als op structuur en verpakking. Voor producten met een gezondheidseffect start Danone zelfs klinische studies op.

Voedingssector als Vlaamse prioriteit

Jambon benadrukte bij zijn bezoek dat innovatie in de voedingssector één van de prioriteiten is van de Vlaamse regering. In 2018 werd daarom 'Flanders Food' opgericht, als competitiviteitspool, met de bedoeling een duurzame en concurrentiële voedingsindustrie in Vlaanderen te creëren. Internationale samenwerking is daarbij essentieel, klonk het.

In Vlaanderen heeft Danone twee fabrieken, in Rotselaar en Wevelgem (Alpro), samen goed voor 1.400 werknemers. Beide fabrieken beschikken over de titel 'Factory of the Future' wegens hun innovatief karakter op vlak van digitalisering en automatisering en wegens hun duurzaamheidsaspecten. Zo wordt in Rotselaar tot 80 procent van het afvalwater gezuiverd en hergebruikt, terwijl in Wevelgem flink werd geïnvesteerd in hernieuwbare energie.

Tot slot investeerde Danone ook in de ontwikkeling van personeel, waarbij zijn 'technical academy' ook beschikbaar is voor studenten. In het kader van die innovatie en verduurzaming, kreeg Danone België de afgelopen jaren zo'n drie miljoen euro subsidies toegekend van Vlaio, het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen.

We hebben een budget beschikbaar om landbouwers te helpen investeren in pocketvergisters, maar de vergunningen raken niet in orde door stikstof

Nathalie Guillaume - Secretaris-generaal Danone België

Geen vergunningen

“Onze fabrieken in België staan niet ter discussie, ondanks de hoge loonkost”, zei secretaris-generaal Nathalie Guillaume tijdens het bezoek van Jambon aan de Parijse vestiging. “Het totale plaatje moet bekeken worden. De fabrieken in Rotselaar en Wevelgem zijn bij de meest productieve van Europa. Beiden beschikken over hooggekwalificeerd personeel, Rotselaar kan beroep doen op erg kwalitatieve melk en ook de ecologische voetafdruk is bij de beste.”

Toch waarschuwt ze er ook voor dat het stikstofdossier voor een domper zorgt. “Dit dossier zorgt voor veel onzekerheid bij de ongeveer 80 landbouwers die melk leveren aan de fabriek in Rotselaar”, aldus Guillaume. “Wij hebben een budget beschikbaar om hen te helpen te investeren in pocketvergisters, maar de vergunningen raken niet in orde door stikstof. We hopen dat er snel een oplossing wordt gevonden.”

Milcobel schroeft activiteiten terug

Danone is niet het eerste zuivelbedrijf dat waarschuwt voor het stikstofbeleid. Ook Milcobel, de grootste Belgische zuivelcoöperatie, deed dat eerder deze week bij het bekendmaken van de jaarcijfers. Daaruit blijkt dat Milcobel in 2023 11,6 miljoen euro verlies heeft gemaakt. Om de coöperatie opnieuw weerbaarder te maken, werd aangekondigd dat bedrijfsunits de komende maanden in elkaar worden geschoven en dat de poederactiviteiten in Kallo gedeeltelijk worden teruggeschroefd waardoor er ook 130 banen zullen verdwijnen.

Naast de gestegen kosten voor energie, grondstoffen, diensten en lonen, wees Milcobel bij de bekendmaking van de jaarcijfers ook expliciet naar “de sterk toegenomen regelgeving rond landbouw en veehouderij in Europa en België”, wat heeft geleid tot een krimpende melkplas. De coöperatie verwacht ook dat de melkaanvoer de komende maanden zal teruglopen. “We moeten onze verwerkingscapaciteit afstemmen op de dalende melkplas en hebben ervoor gekozen om de productie met de minste toegevoegde waarde terug te schroeven”, klonk het.

Onpartijdige helikopterblik op Vlaamse stikstofaanpak: “Behoud PAS, maar ga langzamer”
Uitgelicht
De stikstofproblematiek moet pragmatischer en met meer redelijkheid bekeken worden. Dat vindt de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KAVB)....
21 maart 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek