Monsanto verliest patent op modificatietechniek
nieuwsMonsanto genoot al die jaren een dominante positie in de markt van genetisch gewijzigde soja, mede dankzij het patent. Dat omvatte een methode om gewijzigde sojaplanten te maken met behulp van een 'deeltjeskanon'. Daarbij wordt genetisch materiaal (DNA) dat informatie bevat voor nieuwe plantenkenmerken, op microscopisch kleine 'kogeltjes' bevestigd, die met een schiettuig afgevuurd worden op plantencellen in een schaaltje.
De plantencellen nemen de deeltjes op en integreren in sommige gevallen het binnengeschoten DNA in hun erfgoed, waardoor de nieuwe kenmerken tot uitdrukking komen in de planten die eruit groeien. Het patent was in 1988 aangevraagd door het Amerikaanse biotechbedrijf Agracetus, dat later werd overgenomen door Monsanto. Ironisch genoeg heeft Monsanto destijds zelf nog geprotesteerd tegen het patent, voor het er eigenaar van werd.
Dat het patent nu vervalt, zal het bedrijf niet veel meer schaden, meldt de nieuwssite Nature News, want het octrooi zou volgend jaar in ieder geval het einde van zijn geldigheid bereiken. De klacht kwam van andere biotechbedrijven en van milieuorganisaties, die argumenteerden dat de techniek al eerder bij uien was toegepast.
In de beginjaren van de gentechnologie werden nog relatief gemakkelijk patenten verleend. "De richtlijnen over wat patenteerbaar is en wat niet, zijn vandaag beter uitgewerkt", zegt Rainer Osterwalder van het Europees Patentbureau. "Tegenwoordig worden verhoudingsgewijs meer patenten op genetisch gewijzigde planten geweigerd dan aangenomen".(KS)
Bron: De Standaard</i>