"Mondiale voorraad graan en maïs neemt verder af"
nieuwsDe wereldvoorraad landbouwgrondstoffen zoals tarwe en maïs loopt verder terug, meldt Boerenbusiness. Zonder snelle verhoging van de productie, dreigt een tekort, waarschuwt de Amerikaanse investeerder Jim Rogers op de financiële site Bloomberg. "Graan vormt een solide basis voor veel voedingssectoren. Op graan gebaseerde inflatie is niet te voorkomen", meent John Bryant, topman van ontbijtgranengigant Kellogg's.
"We moeten iets ondernemen, anders hebben we de komende jaren onvoldoende voedsel ter beschikking", aldus Rogers, die vanuit dit oogpunt investeringen in agrarische grondstoffen aanbeveelt. Hij sluit zich met zijn oproep aan bij het advies van Kofi Annan, de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties en bij rapporten van de Wereldvoedsel- en landbouworganisatie FAO, de Wereldbank en de recente landbouwtop van de G20 die allemaal wereldwijd meer inspanningen vragen op het vlak van voedselproductie.
De mondiale voorraad maïs zou volgens een oogstprognose van het Amerikaanse ministerie van Landbouw USDA uitkomen op 47 consumptiedagen. Dit is de kleinste voorraad sinds 1974. De voorraden dalen omdat de vraag de productie blijft overtreffen, hoewel de maïsoogst voor het vijfde opeenvolgende jaar lijkt af te stevenen op een record. Volgens USDA wordt in de VS vier maal meer maïs gebruikt voor ethanolproductie dan in 2002, wat neerkomt op 40 procent van de Amerikaanse maïsproductie.
De zogeheten GSCI Agriculture Index van Standard’s & Poor is dit kwartaal 9,6 procent gedaald, de eerste en diepste daling sinds de eerste drie maanden van 2010. Hoewel maïs 4,7 procent is verloren in dit kwartaal, zijn granen nog steeds 92 procent duurder dan een jaar eerder. "De productie heeft nog niet kunnen antwoorden op de nieuwe vraag", schetst Michael Creed, agronoom van de Nationale bank van Australië. De vraag blijft volgens hem continu boven de mondiale oogst, door onder meer de groeiende productie van bio-ethanol uit maïs en de stijgende vraag in China naar vlees.
Bron: Boerenbusiness