MKZ vastgesteld op rundveebedrijf in Hongarije, risico voor België "zeer laag"
nieuwsOp een Hongaars rundveebedrijf met 1.400 runderen is mond- en klauwzeer (MKZ) vastgesteld. Dat hebben de Hongaarse autoriteiten vrijdag gemeld. Het bedrijf wordt geruimd, er wordt epidemiologisch brononderzoek uitgevoerd in de regio en het transport van MKZ-gevoelige dieren is voorlopig opgeschort. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) schat het risico voor België als "zeer laag" in, maar roept op tot waakzaamheid.
Begin maart werden MKZ-symptomen waargenomen op een boerderij nabij de Hongaarse stad Györ, dicht bij de grens met Slowakije. Laboratoriumonderzoek bevestigde de aanwezigheid van het virus, waarna de Hongaarse autoriteiten de door de EU voorgeschreven maatregelen hebben getroffen. Het bedrijf is verzegeld en de besmette dieren worden geruimd. Daarnaast is al het verkeer van gevoelige dieren naar andere EU-lidstaten en de export naar derde landen vanuit heel Hongarije opgeschort.
Dit is de eerste MKZ-uitbraak in Hongarije in 50 jaar. Traceringsonderzoek op het bedrijf heeft tot nu toe geen duidelijke aanwijzingen opgeleverd over de besmettingsroute. Recent zijn er geen dieren aangevoerd. Vooralsnog is slechts één ander bedrijf, waar dieren van het besmette bedrijf naartoe zijn vervoerd, onder quarantaine geplaatst. De autoriteiten zetten het epidemiologisch onderzoek voort.
Beperkt risico voor Nederland en België
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft naar aanleiding van de uitbraak een risicoanalyse uitgevoerd. Volgens een persbericht van LTO blijkt hieruit dat er sinds half januari 2025 geen transporten met levende runderen of varkens uit de getroffen regio in Hongarije naar Nederland zijn geweest. Het risico wordt daardoor als beperkt ingeschat.
Ook in België wordt het risico als "zeer laag" beschouwd, meldt het FAVV. "De afgelopen twee maanden zijn er geen tweehoevigen aangevoerd vanuit Hongarije of Slowakije." Het agentschap benadrukt dat runderen, varkens, kleine herkauwers en kameelachtigen alleen uit andere lidstaten mogen worden ingevoerd als ze vergezeld zijn van een officieel gezondheidscertificaat. Daarnaast roept het FAVV veehouders op om waakzaam te blijven voor MKZ, dat zeer besmettelijk is. Symptomen van de ziekte zijn onder meer koorts en blaasvorming in de bek, op de neus en op de poten.
Andere landen hebben strengere maatregelen genomen. Groot-Brittannië heeft de import van vee en onbehandelde dierlijke producten, zoals rauwe melk en vlees, uit Hongarije en Slowakije verboden. Ook mogen reizigers uit deze landen geen dierlijke producten meenemen naar Engeland.

MKZ-risicobedrijven in België teruggeschroefd tot negen
15 januari 2025Eerdere MKZ-besmetting in Duitsland
De uitbraak in Hongarije volgt nog geen twee maanden na een MKZ-besmetting op een buffelbedrijf in Duitsland. Vlaanderen en Nederland hebben nauwe handelscontacten met deze regio. Na de Duitse uitbraak werden negen Vlaamse rundveebedrijven preventief geblokkeerd omdat ze dieren hadden ontvangen uit de regio Brandenburg. Enkele dagen later werden deze bedrijven weer vrijgegeven nadat laboratoriumtests uitwezen dat er geen sprake was van een besmetting.
Hoewel de MKZ-uitbraak in Duitsland beperkt bleef tot één bedrijf, had deze toch aanzienlijke gevolgen voor de export van dierlijke producten, zoals zuivel. Recent heeft China echter de import van verhitte Duitse melk en verwerkte zuivelproducten weer toegestaan. China is een belangrijke afnemer van Duitse melk; in 2023 werd ruim 296.000 ton melk en melkproducten van Duitsland naar China geëxporteerd.
Bron: Nieuwe Oogst / Eigen berichtgeving