MKZ-risicobedrijven in België teruggeschroefd tot negen

nieuws

Waar het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dinsdag in een eerste analyse nog uitging van 16 Belgische rundveebedrijven met risico op MKZ-besmetting, gaat het er nu om negen. Deze negen bedrijven, uitsluitend Vlaamse rundveebedrijven, importeerden vanaf begin december in totaal 228 runderen uit het kreiz Brandenburg, het gebied in Duitsland waar vorige week mond- en klauwzeer (MKZ) werd vastgesteld bij een groep waterbuffels. De eerste bedrijven zijn bemonsterd en kunnen mogelijk over 48 uur worden vrijgegeven.

15 januari 2025 VILT-redactie

Rechtzetting:

Het initiële beeld dat voor dit artikel gebruikt werd, heeft niets met het thema van dit artikel te maken. Deze foto werd verwijderd en veranderd door een themabeeld.

MKZ blijft de gemoederen beroeren in Vlaanderen en ook in Nederland nadat vorige week in Brandenburg een aantal besmette waterbuffels werd aangetroffen. Landbouworganisaties hebben hun leden opgeroepen de bioveiligheidsmaatregelen aan te scherpen op het bedrijf en import uit Duitsland, zeker uit het besmette gebied, te vermijden. Het MKZ-risico was dinsdag al aanleiding voor de organisatie van Agriflanders, de landbouwbeurs die van donderdag tot zondag plaatsvindt in Gent, om de rundveeprijskampen te schrappen.

Het deed dit ondanks groen licht van het FAVV. De federaal Voedselagentschap ziet vooralsnog geen reden om algemene maatregelen toe te passen. Wel heeft het rundveebedrijven geblokkeerd die de voorbije maand runderen uit Duits risicogebied importeerden. Waar de organisatie aanvankelijk uitging van 16 bedrijven, is deze lijst nu teruggebracht tot negen. Het gaat uitsluitend om Vlaamse rundveebedrijven die in totaal 228 koeien ontvingen uit het risicogebied. Dat is meer dan de 157 waarvan er eerder sprake was.

Duidelijkheid over 48 uur

“Vier bedrijven zijn dinsdag aan een klinisch onderzoek onderworpen door een FAVV-inspecteur die ook stalen heeft genomen. Woensdag werd de veestapel van de anderen vijf bedrijven onderzocht op klinische aandoeningen. Bij deze bedrijven dateert de import al van voor 15 december en zou er sprake moeten zijn van klinische symptomen als ze besmet zouden zijn. Een PCR-test is daarom niet nodig”, vertelt FAVV-woordvoerder Hélène Bonte.

De resultaten van de bemonsteringen op de eerste vier bedrijven zouden binnen 48 uur bekend moeten zijn, waarna de bedrijven vrijgegeven kunnen worden”, vervolgt Bonte. In Nederland worden soortgelijke onderzoeken en maatregelen genomen als in België, vooralsnog is nergens een besmetting geconstateerd.

Herkomst virus geheel onbekend

Ook in Duitsland hebben inspecteurs geen nieuwe infecties aangetroffen. Na de ontdekking van de besmette waterbuffels is een grondig onderzoek ingesteld en zijn alle bedrijven in de straal van het waterbuffelbedrijf onderzocht. De Duitse autoriteiten tasten in het duister over de herkomst van besmetting op het bedrijf in Brandenburg. Het zou gaan om het MKZ-virus van het serotype O is. Dat is nauw verwant aan de virussen die voorkomen in het Midden-Oosten en Azië.

De exacte oorsprong van het virus en hoe het in Brandenburg bij de waterbuffels terechtkwam, is onduidelijk. De biologische veehouder en eigenaar van de besmette buffels, die ingezet worden voor natuurbeheer, heeft geen dieren en voeder aangekocht. Daarnaast worden de dieren gevoerd met hooi van eigen teelt. Eén van de mogelijkheden die ook onderzocht wordt, is dat het virus door wilde dieren is verspreid. De Brandenburgse staatsjachtvereniging roept dan ook alle jagers in de deelstaat op om waakzaam te zijn.

Zorgen om grote kettingreactie

De Europese landbouwcommissaris Christophe Hansen roept ondertussen uit tot zorgvuldigheid. Op de vraag of de ingestelde vervoers- en importverboden in bijvoorbeeld Nederland, Groot-Brittannië en Zuid-Korea de eerste tekenen van paniek en een grote kettingreactie zijn, antwoordt Hansen: “We moeten ervoor zorgen dat het geen kettingreactie wordt. Daarvoor moeten we steeds goed kijken naar de bufferzones rondom de brandhaarden en daar heel duidelijk over communiceren.”

De Luxemburgse politicus ziet tegelijkertijd ook dat de status van Duitsland bij de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) al is verlaagd wat betreft MKZ. “Dus andere landen kunnen de invoer begrenzen. Duitsland geeft als voorzorgsmaatregel ook geen exportcertificaten meer uit en dat is goed.”

Rundveekampen Agriflanders dan toch geannuleerd door MKZ-dreiging
Uitgelicht
Eén dag nadat Agriflanders groen licht had gekregen van het federaal Voedselagentschap, heeft de organisatie nu toch beslist om de rundveeprijskampen op donderdag 16 januari e...
14 januari 2025 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Nieuwe Oogst

Beeld: Themabeeld

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek