14 Vlaamse en 2 Waalse bedrijven preventief geblokkeerd wegens risico op MKZ

nieuws

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft preventief 16 Belgische rundveebedrijven geblokkeerd vanwege mogelijke risico's op mond- en klauwzeer (MKZ). Uit een eerste onderzoek is gebleken dat deze bedrijven na 1 december koeien hebben geïmporteerd uit het Duitse gebied waar vorige week MKZ werd vastgesteld bij waterbuffels. In totaal gaat het om 150 dieren. De betrokken bedrijven worden "in verdenking gesteld" en blijven preventief geblokkeerd totdat het FAVV heeft bevestigd dat er geen sprake is van besmetting.

14 januari 2025 Jerom Rozendaal

Een uitbraak van het zeer besmettelijke mond- en klauwzeer in Duitsland, in de deelstaat Brandenburg bij Berlijn, heeft veel onrust teweeg gebracht in de Belgische en ook Nederlandse veehouderij. De Nederlandse voedselwarenautoriteiten (NVWA) had dit weekend al vastgesteld dat er naar schatting 3600 koeien uit het betreffende risico gebied waren geïmporteerd sinds 1 december 2024. Deze bedrijven zijn geblokkeerd in afwachting van verdere analyses.

De voorbije dagen heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in België hetzelfde onderzoek uitgevoerd. “Uit gegevens van Sanitel hebben we opgemaakt dat er sinds begin december 157 koeien uit dit gebied in Duitsland uitgevoerd zijn naar 16 beslagen in België. Het gaat om zowel kalveren als melkkoeien”, vertelt woordvoerder Hélène Bonte.

"In verdenking"

Deze bedrijven worden in “verdenking gesteld”. Bonte legt uit: “Dat betekent dat ze geblokkeerd worden totdat onderzoek heeft uitgewezen dat er geen sprake is van een besmetting.” De Belgische bedrijven in kwestie worden vandaag (dinsdag) geïnformeerd door het FAVV. “Inspecteurs zullen langs gaan, een klinische inspectie uitvoeren en ook stalen nemen”, klinkt het.

Bonte vertelt nog dat er verder onderzoek gedaan wordt naar de import uit risicovol gebied in Duitsland. “Duitsland bezorgt nog een volledige traceringslijst aan de lidstaten, het is niet uitgesloten dat er bedrijven bijkomen.”

Afgezien van het preventief blokkeren van “verdachte” bedrijven, ziet FAVV geen aanleiding voor bijkomende algemene maatregelen. “We blijven de sanitaire evolutie uiteraard op de voet volgen en kunnen alsnog maatregelen invoeren indien dit nodig zou zijn.”

Mond- en klauwzeer (MKZ) is een zeer besmettelijke virusziekte, die voorkomt bij koeien, varkens, schapen, geiten en herten. Er zijn geen behandelingsmogelijkheden. Als er ook maar één dier ziek wordt op een boerderij, wordt uit voorzorg de hele veestapel van het bedrijf gedood. Voor mensen is het virus ongevaarlijk. 

In Brandenburg, in het oosten van Duitsland, werd enkele dagen geleden mond- en klauwzeer vastgesteld bij drie waterbuffels die aan de ziekte zijn gestorven. Het was de eerste uitbraak in Duitsland sinds 1988. 

Het laatste geval van mond- en klauwzeer in België dateert van de jaren 1970. In 2001 was er een grote MKZ-crisis in Europa, waarbij er in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk tienduizenden dieren moesten worden afgemaakt om verdere verspreiding te voorkomen. België werd toen niet getroffen, Duitsland evenmin.

Zes vleeskalverbedrijven

De vleeskalversector heeft op eigen initiatief een aantal maatregelen genomen. "Volgens onze inventarisatie zijn er zes vleeskalverbedrijven preventief geblokkeerd in afwachting van laboanalyseresultaten. Op die bedrijven staan ongeveer 140 vleeskalveren uit de Kreiz Brandenburg", klinkt het bij Beroepsvereniging voor de Kalfsvleessector (BVK). Onderdeel van de maatregelen is een tijdelijke importstop van Duitse kalveren. Verder worden de bioveiligheidsmaatregelen op alle vleeskalverbedrijven aangescherpt en zullen alle niet-noodzakelijke bezoeken op vleeskalverbedrijven opgeschort worden. "Deze maatregelen worden opnieuw geëvalueerd aan het eind van deze week", klinkt het.

MKZ: Agriflanders opgelucht na groen licht van FAVV voor prijskampen
Uitgelicht
De recente uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) in Duitsland zorgde de afgelopen dagen voor onrust, maar de organisatoren van Agriflanders kunnen opgelucht ademhalen. De land...
13 januari 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek