Ministeriële WTO-conferentie na kiesstrijd in India?
nieuwsIn de ontwerptekst voor die bijeenkomst staat een sterke oproep tegen het protectionisme. Volgens een goedgeplaatste bron zou directeur-generaal Pascal Lamy van de WTO daarmee het signaal kunnen geven voor een nieuwe poging om de eind juli spaak gelopen Doha-onderhandelingen in Genève, weer vlot te trekken. Tegen december, na de verkiezingen in India, zou er een nieuwe maar korte ministerconferentie bijeengeroepen worden. Als er een Doha-akkoord komt zou dat een krachtig positief signaal zijn voor de wereldeconomie.
Concreet mislukten de Doha-gesprekken in juli op de uitwerking van de 'speciale vrijwaringsclausule' waarmee de ontwikkelingslanden hun kleinschalige landbouw mogen beschermen. Dat mechanisme - een verhoging van de importtarieven - zou in werking treden indien de markten van de ontwikkelingslanden, India en China inbegrepen, door een bepaald product overspoeld worden.
De ware reden waarom er in juli geen akkoord mogelijk was over de drempels vanaf wanneer dat mechanisme in werking treedt, is volgens insiders dat zowel de Republikeinen als de Democraten in het Amerikaanse Congres toen het signaal gaven aan VS-onderhandelaarster Susan Schwab om het volgende dossier op de onderhandelingsagenda niet aan te snijden: de afbouw van de katoensubsidies in de VS.
De toegevingen die Washington daar moest doen, waren er voor zowel de Republikeinen als de Democraten te veel aan, vlak voor de Amerikaanse verkiezingen. Nu die achter de rug zijn, wordt het onderwerp weer bespreekbaar. Uittredend president George Bush heeft de handen vrij en kan met een Doha-akkoord nog eervol zijn ambtstermijn afsluiten.
Het echte werk - de technische uitwerking plus de onderhandelingen over diensten en onderwerpen als de geografische benamingen - kan nadien nog lang aanslepen en is hoe dan ook voor de regering van de nieuwe Amerikaanse president. En daar zit nog voldoende ruimte in om 'correcties' aan te brengen of het eindakkoord toch nog tegen te houden.
Binnen de EU blijft vooral de Franse president Sarkozy niet happig om met hetgeen er op tafel ligt, een nieuwe poging te doen. Kanselier Angela Merkel en de Britse premier Gordon Brown dringen er wel op aan.(KS)
Bron: De Standaard