FAVV roept op tot alertheid na vondst dode Japanse kevers
nieuwsHet federaal voedselagentschap FAVV roept op tot alertheid nadat in ons land twee dode exemplaren van de Japanse kever zijn aangetroffen. Die exoot kan enorme ravage aanrichten in in de landbouw.
Een eerste dode exemplaar van de Japanse kever werd aangetroffen in een magazijn van een bedrijf. Bij een inspectie die daarop volgde werd een tweede dode kever aangetroffen tussen metalen die recentelijk geleverd waren door een bedrijf in het besmette gebied in Noord-Italië.
Alle hens aan dek
Hoewel het om dode kevers gaat, neemt het FAVV de vaststelling zeer ernstig. De Popillia japonica is een schadelijke exoot die op de lijst van prioritaire quarantaineorganismen van de Europese Unie staat. Dat betekent dat er verplicht maatregelen moeten worden genomen om de verspreiding te voorkomen.
Het FAVV zal de komende maanden toezicht houden in de omgeving van het bedrijf. Zo zijn er verschillende vallen geplaatst. Tot nu toe zijn daar geen andere exemplaren aangetroffen.
Feromoonvallen
Elders in België worden jaarlijks feromoonvallen ingezet op 40 strategische locaties om de introductie van deze keversoort tijdig op te sporen en te voorkomen dat zich een populatie vestigt. Deze vallen worden gedurende het volledige vliegseizoen van de kever gecontroleerd, van begin juni tot eind september.
Klein beestje, grote vraatzucht
De Japanse kever is sinds 2014 aanwezig in Italië en sinds 2017 in Zwitserland. Het volwassen insect is ongeveer 1 centimeter groot en herkenbaar aan zijn metaalgroene kop en koperkleurige dekschilden. Hij kan gemakkelijk met het blote oog worden waargenomen en zonder gevaar met de hand worden gevangen.
De Japanse kever wordt vaak verward met andere keversoorten die in België voorkomen, zoals de rozenkever of de meikever. De Japanse kever heeft vijf opvallende plukjes witte borstelharen aan weerszijden van het achterlijf, plus twee aan het uiteinde.
De exoot vormt een ernstig risico voor de landbouw, de sierteelt en de natuur. De insecten planten zich snel voort en veroorzaken grote schade waar ze zich vestigen. Volwassen kevers voeden zich met bladeren, bloemen en vruchten van meer dan 400 plantensoorten, waaronder maïs, druiven, aardbeien, rozen en diverse loofbomen. De larven voeden zich met graswortels en kunnen schade toebrengen aan graslanden, sportvelden en gazons.
Ze verspreiden zich vooral via menselijk transport, zo komen ze via voertuigen of goederen, zoals kampeermateriaal en bagage, mee uit besmette gebieden. De larven kunnen ook aanwezig zijn in de grond of in bijvoorbeeld potgrond van potplanten.
In de Verenigde Staten komt de kever al sinds 1916 voor. Daar wordt jaarlijks voor honderden miljoenen dollars schade geregistreerd.
Wat te doen bij een vermoeden?
Professionals die denken een Japanse kever te hebben gezien of gevangen, worden gevraagd dit zo snel mogelijk te melden aan de lokale controle-eenheid van het FAVV via het meldingsformulier.
Consumenten kunnen dit doen via de app ObsIdentify of via www.waarnemingen.be. Wanneer de app de kever op basis van de ingevoerde foto herkent als de Japanse kever, wordt het FAVV automatisch verwittigd en volgt er een verdere opvolging van de melding. Kennis en snelle actie zijn cruciaal om te vermijden dat de soort zich in ons land vestigt.
