nieuws

Vraatzuchtige Japanse kever bereikt Frankrijk

nieuws

De Japanse kever is voor het eerst aangetroffen in Frankrijk. Dat maken de autoriteiten bekend. De vondst is een verontrustende ontwikkeling voor de landbouwsector. Dit invasieve insect staat bekend om zijn brede plantenvoorkeur, vraatzuchtige aard, en kan grote schade aanrichten aan gewassen zoals maïs, wijnranken en fruitbomen. De kever zette zo’n tien jaar geleden voor het eerst pootjes aan wal in Europa, met een eerste vaststelling in Italië in 2014. Sindsdien breidde de populatie zich traag maar gestaag uit via Zwitserland en Duitsland.

Vandaag VILT-redactie
Lees meer over:
japanese-beetle-8137606_1280_Pixabay

Begin juli werden twee exemplaren van de Japanse kever gevangen in vallen in Mulhouse en Saint-Hippolyte (Departement Haut-Rhin), in het oosten van Frankrijk. Volgens de prefectuur zijn de insecten 'meegelift' met menselijk vervoer. De aanwezigheid van het insect op Frans grondgebied bevestigt de vrees van experts voor een snelle verspreiding.

Naar aanleiding van deze ontdekking hebben de Franse autoriteiten besloten de bewaking in de regio te intensiveren. “Verscherpte bewaking door middel van vallen en visuele inspecties worden toegepast in de twee vangstgebieden om de afwezigheid van andere exemplaren na te gaan”, aldus de prefectuur. Inwoners worden opgeroepen om vondsten te melden.

Grote schade in korte tijd

De Japanse kever (Popillia japonica) is een bladsprietkever en wordt beschouwd als één van de schadelijkste insecten ter wereld. Zoals de naam doet vermoeden komt het beestje van oorsprong uit Japan en uit het noorden van China. In de Europese Unie staat de exoot op de lijst van prioritaire ‘quarantaine-organismen’ waarbij lidstaten verplicht zijn om introductie en verspreiding van deze soort tegen te gaan. En daar zijn goede redenen voor.

De larven van de Japanse kever voeden zich met de wortels van talrijke grassoorten en kunnen zo ernstige schade toebrengen aan graslanden, gazons en sportvelden. De volwassen kevers vreten aan bladeren, bloemen en vruchten van meer dan 400 plantensoorten, waaronder maïs, aardbeien, tomaten, druiven, rozen en diverse loofbomen zoals esdoorn, kastanje en populier. Ze veroorzaken een typisch skeletvraatbeeld waarbij alleen de bladnerven overblijven.

Omdat ze in grote groepen planten aanvallen, kunnen ze in korte tijd volledige teelten kaalvreten. Hun brede voedselvoorkeur en snelle verspreiding maken van deze exoot een bijzonder schadelijke en moeilijk beheersbare plaag voor zowel landbouw als sierteelt. In de VS, waar hij in 1916 zijn kolonisatie begon, veroorzaakt hij jaarlijks voor honderden miljoenen dollars economische schade.

Duitsland zet zich schrap voor Japanse kever
Uitgelicht
Het zuidwesten van Duitsland neemt maatregelen om de verspreiding van de Japanse kever tegen te gaan, na de vondst van enkele exemplaren in het Zwitserse Bazel.
4 juli 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek